Thaiföld tovább tüntet, de vasárnap választ

Fotó: AFP Photo/Christophe Archambault / AFP Photo/Christophe Archambault

Ellenzéki tüntetőkre támadtak ismeretlenek keddre virradóra a thaiföldi fővárosban, egy ember meghalt. Vasárnap elvileg választások lesznek az országban.


Jinglak Sinavatra thaiföldi miniszterelnök megerősítette, hogy a választásokat az eredetileg meghirdetett időpontban, február másodikán tartják meg. A kormányfő mindezt azt követően nyilatkozta, hogy konzultált a választási bizottság tagjaival. A tanácskozás helyszínét tüntetők vették körül. A kormányellenes tüntetők egyik vezetője arról számolt be, hogy az ülés helyszínén is lövések dördültek; egy tüntető megsebesült. Megsebesült az a férfi is, aki a lövéseket leadta. Ezt megelőzően hajnalban, az utcán bukkantak lőtt sebekkel egy tüntető holttestére. A rendőrség szinte bizonyosnak tartja, hogy az ellenzékhez tartozó aktivistáról van szó, mert pólójára a tüntetők által hangoztatott szlogeneket írt, és más ruhadarabjait is a kormányellenes felvonulók által használt jelképekkel díszítette.


Hónapok óta tüntet az ellenzék Thaiföldön

Az ellenzéki Demokrata Párt hívei hónapok óta követelik az általuk korruptnak tartott kormány távozását a délkelet-ázsiai országban  Azt állítják, hogy a kormány és a miniszterelnök valójában Jinglak Sinavatra bátyja, a 2006-ban a hadsereg által eltávolított, majd a börtön elől külföldre menekült korábbi kormányfő, Thakszin Sinavatra irányítása alatt áll. Novemberben a tüntetők több kormányépületet is elbarikádoztak. A demonstrációk ekkor még békésen zajlottak, de az utóbbi hetekben egyre többször támadtak a tüntetőkre, és az incidenseknek halálos áldozatai is voltak. A tüntetések miatt Jinglak Sinavatra előre hozott választások kiírására kényszerült. Ugyanakkor a kormánypártnál országszerte jóval kevésbé népszerű, de Bangkokban - főleg a középrétegek körében - nagy támogatást maga mögött tudó Demokrata Párt bejelentette, hogy bojkottálja a február 2-ra meghirdetett voksolást. Ezzel párhuzmosan a tüntetések is újabb lendületet kaptak. Vasárnap az ellenzék a főváros, Bangkok ötven szavazóhelyiségéből negyvennyolcat, az ország déli részén pedig tizenegyet blokád alá vont, megakadályozandó, hogy szavazók százezrei előre, még a parlamenti választások előtt  leadják voksaikat.