Texasban rendkívüli állapotot hirdettek ki

-

Három ember meghalt, több ezer embernek kellett elhagynia otthonát a heves esőzések okozta hétvégi áradások miatt az Egyesült Államoknak a Mexikói-öböltől a Nagy-tavakig terjedő részén.


Vasárnap tornádók pusztítottak Texasban, több houstoni lakóépületben súlyos károk keletkeztek, az államban több mint kétezer embernek kellett elhagynia otthonát. Egy oklahomai tűzoltó mentés közben vesztette életét, tucatnyi embernek pedig nyoma veszett az ítéletidőben. Greg Abbott texasi kormányzó hétfőn az állam 24 megyéjében szükségállapotot hirdetett ki a viharok és az áradások miatt, amelyek a meteorológiai előrejelzés szerint a hét végéig folytatódnak.


A Blanco folyó vízszintje a hétvégén egy óra alatt nyolc métert emelkedett, járhatatlanná téve egy forgalmas országutat. Megáradt Dallasban a Trinity, valamint a közeli Vörös- és a Wichita-folyó is. A rászorulókat helikopterrel mentették.

„Meglehetősen rossz a helyzet” – mondta Kharley Smith, a Hays megyei katasztrófavédelmi szolgálat munkatársa. A vihar 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol három ember eltűnt. A közeli San Marcos városban mintegy 300, Hays megyében pedig összesen mintegy 1200 épületben keletkeztek károk.

A hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el, és arra szólították fel a lakosságot, hogy ne menjen az érintett területekre, ugyanis további esőzés várható.

Colorado északkeleti részén, Sterlingben kötelező evakuációt rendeltek el, és több megyében várhatóan szintén szükségállapotot hirdetnek ki.

A meteorológusok áradásokra figyelmeztettek Arkansas, Missouri és Kansas állam bizonyos részein is, valamint közölték, tornádókra kell készülni Illinois-ban, Iowában, Kansasben és Missouriban.

Számos térségbeli államban az idei számít a valaha regisztrált legcsapadékosabb májusnak. Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9.

A határ mexikói oldaláról, Ciudad Acunából hétfőn 10, tornádó okozta halálesetet jelentettek.