Tévétornyot foglaltak el a szeparapisták Szlovjanszkban

Fotó: MTI/MTVA / Szerhij Gric / MTI/MTVA / Szerhij Gric

Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett oroszbarát szakadárok elfoglaltak a tévétornyot a Donyeck megyei Szlovjanszkban.


A TSzN ukrán televízió tudósítója közölte, hogy a fegyveresek behatolása óta nincs kapcsolat az átjátszóállomás munkatársaival. A Novosztyi Donbassza (a Doni-medence Hírei) helyi hírportál tájékoztatása szerint ebből a tévétoronyból sugározzák a rádiós és televíziós adásokat Szlovjanszkon kívül a környező településekre, Kramatorszkba, Horlivkába és Makiivkába is, azaz Donyeck megye északi részében, ahol a leginkább feszült a helyzet. A kelet-ukrajnai állapotokról is folyamatos tudósításokat adó ukrán Ötös hírtelevízió hullámhosszán jelenleg az orosz Rosszija 24 televízió adása fogható. A többi ukrán csatornát még nem kapcsolták le. Eközben szintén helyszíni jelentések szerint oroszbarát tüntetők egy csoportja jelent meg a donyecki nemzetközi repülőtér épületében. Az Osztrov helyi hírportál szerint egyelőre semmilyen aktív tevékenységbe nem kezdtek, a repülőtér a szokott rendben működik. Az épületben és környékén mintegy százan tartózkodnak, viszont folyamatosan érkeznek hozzájuk újabbak. A reptér környékén a szeparatisták jelképével, a fekete-narancs sávos orosz cári György-szalaggal feldíszített autók köröznek. Fegyvereket egyelőre nem láttak a szakadároknál. A donyecki megyei adminisztráció épületét megszálló szeparatisták - tartva a kijevi hatalomellenes tüntetésekben részt vevő radikális Jobboldali Szektor aktivistáinak érkezésétől - korábban már többször bejelentették, hogy blokád alá vonják a repteret.


Az újabb szeparapista akciókkal közel egy időben jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, hogy „vitathatatlan bizonyítékai” vannak arra, orosz katonák tartózkodnak Kelet-Ukrajnában. Jacenyuk azt ígérte, hamarosan nyilvánosságra is hozzák ezeket. Az ukrán kormányfő szerint az egész világ tudja, hogy Ukrajna keleti megyéiben jelen van az orosz hadsereg. „Egyetlen ember van a világon, aki még hiszi, hogy nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában, ez pedig Vlagyimir Putyin” - mondta Jacenyuk. Ráadásul, fűzte hozzá, az orosz elnök a nap folyamán elismerte, hogy a Krímben már a félsziget elcsatolása előtt ott voltak az orosz katonák Mindezzel arra utalt, hogy Putyin a Közvetlen kapcsolat című csütörtöki tévéműsorban, amelyben élőben tehettek fel kérdéseket az államfőnek a nézők, azt mondta, a Krím felszabadulását orosz katonák segítették. Figyelemre méltó volt egy másik megjegyzése is, amit nyilvánvalóan a kijevi vezetésnek szánt: az orosz parlament felsőháza felhatalmazta őt a fegyveres erők bevetésére Ukrajnában.