Tévesen utalt milliárdokat a Belügyminisztérium

-

Az Indexnek a tárca elismerte, hogy karácsony előtt adminisztrációs hiba történt. Az önkormányzatoknak vissza kell fizetniük az összeget.


Tévedésből utalt ki nagyobb összegeket mintegy 800 önkormányzatoknak a Belügyminisztérium (BM) karácsony előtt, ezeket most az érintett településeknek kell visszafizetniük – írja az Index, amelynek a tárca elismerte a hibát. Azt írták: „december 23-án az adatbázis adminisztrációs hibája következtében több olyan önkormányzat részére is történt folyósítás, amely nem részesült támogatásban”.

Az önhibájukon kívül nehéz helyzetben lévő önkormányzatok támogatásai – az idén összesen nyolcmilliárd forint – az Index értesülése szerint felcserélődtek, és így néhány esetben egészen kis települések jutottak egészen nagy összeghez. Voltak olyan esetek, amikor több tízmillióval nagyobb támogatás érkezett, mint amit kért a település, de volt olyan eset, amikor olyan önkormányzathoz érkezett milliós utalás, amely nem is pályázott.

A BM hétfőn körlevélben jelezte az összes érintett önkormányzatoknak, hogy „téves kiutalás” történt, ezért kérik a pénzek soron kívüli visszaküldését. A téves összegek visszafizetését az érintett önkormányzatok megkezdték, a visszafizetéssel kapcsolatban felmerült költségeket a későbbiek során kompenzálják. Folyamatban van a kifizetés azok számára, akik kevesebbet kaptak a megítélt összegnél.