Tévedésből körbeküldtek egy kis antraxot

-

Már 201 laboratóriumról derült ki, hogy kapott a utahi élő lépfene-baktériumokból.


Tévedésből kapott élő lépfenebaktérium-mintákat még májusban egy Utah állambeli katonai laboratóriumból 201 laboratórium – tudatta az amerikai védelmi minisztérium. Az érintett laboratóriumok döntő többsége, 193 az Egyesült Államokban van, nyolc pedig más országban. Németországba, Norvégiába, Olaszországba, Nagy-Britanniába, Kanadába, Ausztráliába, Dél-Koreába és Japánba is jutott a utahi, életre veszélyes kórokozóból.

Az Egyesült Államokon belül mindegyik tagállamban akad laboratórium, amelyik kapott lépfene-baktériumot. 87 közvetlenül a utahi katonai laboratóriumtól, a többi 106 pedig közvetve a 87-től.

Az anyagot a biológiai fegyveres fenyegetések elleni kutatáshoz küldték szét. A szállítmányban inaktív baktériumoknak kellett volna lenniük, ám az előzetes kezelés ellenére a baktériumok egy része életképes maradt. Az amerikai védelmi minisztérium rögtön a tévedés kiderülésekor igyekezett hangsúlyozni, hogy a baktériumminták senki egészségét sem sodorták veszélybe, mivel ellenőrzött körülmények között szállították és adták át őket. Megbetegedésről azóta sincs hír.

A lépfene (antrax) egyes formáiban magas halálozási aránnyal járó fertőző betegség, amelyet a Bacillus Anthracis nevű baktérium okoz. A hidegháború idején több országban is előállítottak antraxot biológiai fegyverként.