Tévedésből Kínát lőtte a gyakorlatozó tajvani haditengerészet

-

Halálos áldozata is lett a rosszul sikerült gyakorlatnak.


Tévedésből lőhetett ki egy rakétát a tajvani haditengerészet Kínára a pénteki gyakorlatán. A rakéta egy halászhajót talált el, melynek kapitánya meghalt és további három halász megsebesült - mondta a védelmi tárca szóvivője.

A sebesültek között található a kapitány fia, valamint egy Fülöp-szigeteki és egy vietnámi állampolgár is. Valamennyiüket kórházba szállították. A rakétát egy járőrhajóról a dél-tajvani Kaohsziunghoz tartozó Cuojuing-öbölben tartott gyakorlatozás közben lőtték ki - mondta a haditengerészet vezérkari főnöke. A becsapódás helyszínére hajókat és helikoptereket küldtek.

A tajvani vezérkari főnök elmondta, hogy nem értesítették még Pekinget az incidensről, mivel nem rendelkeznek ehhez közvetlen kapcsolattal. A tajvani Nemzetbiztonsági Tanácsot és más kormányszerveket azonban tájékoztatták. A történtek miatt a hadseregben már elindították vizsgálatot.

Pekingben alig egy hete jelentették be, hogy az új elnök hivatalba lépése óta a tajvani kormányzat nem erősítette meg az „egy Kína" elvét tartalmazó 1992-es konszenzust, ezért a szoros két partja közötti érintkezés rendszerét leállították.


„Bármilyen párt is kormányozza Tajvant, mindig van egy közös kötelességünk: a béke és a stabilitás fenntartása a Tajvani-szorosban"

- mondta a napokban Caj Jing-ven tajvani elnök Paraguayban, első külföldi útján.

Az elnök továbbá kijelentette, hogy folytatni fogják a párbeszédet Pekinggel. „A hivatalos kommunikációs csatornák átmenetileg valószínűleg megszakadtak, de vannak más módjai is a kommunikációnak és a tárgyalásnak" - mondta a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt színeiben megválasztott Caj.