Tévedésből egy túszt is lelőttek a bangladesi kommandósok

Fotó: MTI/EPA / -------------------

-

A merénylőknek állítólag nem volt közük az Iszlám Államhoz. Egy helyi, betiltott csoporthoz tartoztak.


Összetéveszthették az egyik merénylővel, és ezért véletlenül agyonlőtték a rendőrök az egyik túszt a bangladesi túszmentő akcióban. A különleges erők a hét támadó közül hatot megöltek, egyiküket azonban sikerült élve elfogni. Őt a hírszerzés hallgatta ki. Egy rendőrtiszt kedden viszont azt mondta, hogy az egyik áldozat a Holey Artisan étterem pizzakészítője volt.

A múlt pénteken iszlamista fegyveresek 20 külföldi és 3 bangladesi túszukkal végeztek. A hadsereg, a félkatonai erők és a rendőrség kommandósai szombat reggel vetettek véget a Gulsan diplomatanegyedben zajló túszejtésnek. Az akcióban 2 bangladesi rendőr is életét vesztette. Az áldozatok közül kilenc olasz, hét pedig japán állampolgár volt.

A bangladesi belügyminiszter szerint a terroristák bangladesiek voltak, a több mint egy évtizede betiltott Dzsamáati Mudzsahid Banglades fundamentalista csoport tagjai, és nem kötődtek az Iszlám Államhoz. Ennek ellenére az ISIS pénteken este magára vállalta a merényletet.

A muzulmán többségű Bangladesben az utóbbi időben megszaporodott a vallási indíttatású bűncselekmények száma, és 2013 óta 24 világi írót, vallási kisebbséghez tartozó személyt, aktivistát és külföldi segélymunkást gyilkoltak meg. Az utóbbi hónapokban a támadások gyakorisága is nőtt, múlt pénteken egy hindu templom dolgozóját ölte meg három támadó.