Tévedésből bombázták le az amerikaiak a kunduzi kórházat

Fotó: MSF / MSF

-

Emberi és műszaki hiba vezetett az Orvosok Határok Nélkül (MSF) kunduzi kórházának október eleji amerikai megtámadásához – derült ki a Pentagon jelentéséből.


A vizsgálat arra jutott, hogy az AC-130-as harci helikopter személyzete összetévesztette a klinikát egy közeli kormányzati épülettel, amely a tálibok kezén volt – számolt be róla a BBC.

Az október 3-ai támadásban legalább harmincan vesztették életüket, a cél eredetileg Kunduz visszavétele lett volna a táliboktól.

Az MSF szerint a bombázás háborús bűncselekmény volt, ezért alapos vizsgálatot sürgetett. Egyben vitatták az amerikai magyarázatot is, miszerint azért bombáztak arra, mert heves tűz alá kerültek csapataik. Később az Egyesült Államok elismerte, hogy hiba volt a bombázás, és bejelentették, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben.

Az épület támadása az afgán erők leírásán alapult, és nem vetették össze az MSF által közölt azon listával, amelyen azok az épületek szerepeltek, amelyekben ők tevékenykednek, és ezért ne lőjenek rájuk – mondta az amerikaiak afganisztáni parancsnoka, John Campbell. Hozzátette, szándékosan sose lőnének kórházakra vagy védelem alatt álló épületekre. „Ez egy tragikus tévedés volt” – nyilatkozta szerdán Cambell.

Nem csak ember hiba volt a tragédia oka, a tábornok szerint, hanem eljárási és technikai hibák is tetézték. Ezek között említette:

  • a fáradságot és a nagy tempót, amit el kell viselniük a csapatoknak,
  • az elektronikai kommunikációs rendszer elvesztését a levegőben,
  • a tervezési és jóváhagyási folyamatokat a kunduzi harcok során,
  • és az ellenőrzés hiányát, hogy nem nézték meg, hogy a kórház a „no strike” listán szerepel.
Az MSF egyelőre nem kommentálta a vizsgálat eredményeit.