Tévedésből afgán rendőröket bombáztak az amerikaiak

-

A tálibok 800 méterrel távolabb voltak. A nyugati gépek kétszer is lecsaptak saját szövetségeseikre.


Legalább 8 afgán rendőr meghalt, amikor az amerikai repülők tévedésből lebombázták őket Uruzgán tartomány székhelyének közelében. A vasárnap esti légicsapás először egy rendőrrel végzett, majd a helyszínre siető segítőket is megtámadták – mondta Rahimalláh Kán, az uruzgáni tartalékos rendőrség parancsnoka. A tálibok lövészárkai 800 méterre vannak a megtámadott rendőrségi ellenőrző ponttól.

Mohammed Kavi Omari, a tartomány rendőrfőnök-helyettese 6 halottról tud, de ő is úgy tudja, hogy külföldi repülőgépek bombáztak. Az amerikai katonai parancsnokság megerősítette, hogy repülőik bevetésen voltak, ám információik szerint olyan személyeket vettek célba, akik az afgán biztonsági erőkre lőttek. „Az Egyesült Államoknak, az általa vezetett katonai szövetségnek, valamint az afgán erőknek jogában áll az önvédelem, és ebben az esetben közvetlen fenyegetésre reagáltak” – mondta Charles Cleveland, a NATO szóvivője.

Az afgán biztonsági erőket amerikai légicsapások és a nemzetközi koalíció katonai tanácsadói segítik a 15 éve harcoló tálib lázadókkal szemben.