Tetőponton a Brit Munkáspárt népszerűsége egy héttel a választás előtt

Fotó: AFP / JUSTIN TALLIS

-

A fogadóirodák nemrég még teljesen biztosra vették a Konzervatív Párt győzelmét, most viszont már lejjebb vitték a szorzókat.


Csütörtökön előrehozott választásokat tartanak Nagy-Britanniában. Amikor Theresa May miniszterelnök ezt bejelentette, a Konzervatív Párt népszerűsége közel a duplája volt a Munkáspárténak, utóbbi azonban egyre kedveltebb, és miniszterelnök-jelöltjét, Jeremy Corbynt is egyre többen tartják alkalmasnak az ország vezetésére.


Egyre népszerűbbek a fogadások

A legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill PR-igazgatója azt mondta, óriási érdeklődés előzi meg a csütörtöki választásokat, nagyon sokan tesznek pénzt valamelyik párt győzelmére. A britek eddig kétmillió fontot tettek fel tétnek, ami 700 millió forintnak felel meg. Rupert Adams igazgató szerint az lendített a fogadások népszerűségén, hogy tavaly arra sem számítottak a fogadóirodák, hogy Nagy-Britannia kilép az Unióból, és arra sem, hogy Donald Trump lesz az amerikai elnök. Akik fogadtak, a magas szorzó miatt rengeteget nyertek a játékon, viszont Trump győzelme miatt a William Hill ötmillió fontot veszített.
Adams azt mondta, csütörtökig ötmillió fontra növekedhet a tippekre beérkezett tétek összege. A William Hill már a 2001-es választásokra is kínált fogadási lehetőséget, akkor viszont még csak 20 ezer font bevételük volt az egész időszakból.


Szárnyal a Munkáspárt népszerűsége

A fogadóirodák a Munkáspárt győzelme esetén tízszeres pénzt fizetnek a mostani állás szerint. Jeremy Corbyn pártja viszont egyre közelebb van ahhoz, hogy megszorongassa a kormányzó Konzervatív Pártot. Londonban - ahol a polgármester, Sadiq Khan is a Munkáspárt tagja - már a szavazók fele a Munkáspártot szeretné, míg a konzervatívokat csak 33% választaná.
Országos szinten a YouGov szerint 42-39 az állás a konzervatívok javára. Amióta Theresa May átvette a miniszterelnöki posztot David Camerontól, még nem volt ilyen szoros a két párt közti különbség. Ezen az április 22-i közvélemény-kutatáson az látszik, hogy akkor a szavazók 50%-a támogatta a Konzervatív Pártot, 25%-a pedig a Munkáspártot.
Utoljára 1997 és 2010 között volt munkáspárti vezetése Nagy-Britanniának, ebben az időszakban Tony Blair illetve Gordon Brawn volt a miniszterelnök.