Tesztelje le, hogy mennyire korrupt!

Fotó: Getty Images / Guang Niu – Képünk illusztráció

-

Korrupt világban élünk: korrupt a rendőr, korrupt a politikus, korrupt az orvos és korrupt a szomszéd is. De mi magunk mennyire vagyunk korruptak? A K-monitor tesztje 5 perc alatt kideríti, hogy a feddhetetlenség lovagjai vagyunk-e, vagy esetleg rugalmasabbak az erkölcseink, mint egy kínai szertornász ízületei.


A K-monitor közleménye szerint a teszt célja felhívni a figyelmet arra, hogy a korrupció nem milliós vagy milliárdos csúszópénzek elfogadásával kezdődik, hanem hétköznapi szociális magatartásunkban gyökerezik. Ebből következően a korrupció elleni küzdelem is többről szól, mint jogszabályok készítéséről vagy bűncselekmények felderítéséről. A teszt készítői szerint fontos, hogy megértsük: a korrupció nem valami távoli, megfoghatatlan jelenség, mindennapi döntéseink során is jelen van, és egyéni felelősségünk is, hogy tegyünk ellene.


A szociológusok közreműködésével összeállított K-Teszt 1-tól 5-ig osztályozza be a kitöltőket korrupciós hajlandóságuk szerint. Mivel a korrupciós hajlandóságnak nincs mértékegysége, így az osztályzatokat a többi kitöltő eredményeihez képest állapítják meg.A K-Monitor közleménye korábbi kutatásokra hivatkozva elmondja, hogy összefüggés figyelhető meg a korrupciós hajlandóság és a közeli ismerőseink iránt lojalitás között. A közeli ismerősök közötti erős kapcsolat megjelenik morálisan elfogadható és kevésbé elfogadható helyzetekben is.


Sok kultúrában – mint, ahogy a magyarban is –, mikor az egyének döntéshelyzetbe kerülnek a közeli kapcsolatok jelentős prioritást élveznek a tágabb értelemben vett közösséggel szemben. A K-monitor által megkérdezett szakemberek szerint az ilyen országokra gyengébb gazdasági teljesítmény jellemző, kevésbé versenyképesek, lakóik között alacsony az egymás iránti bizalom, a lojalitást többre tartják, mint a hatékonyságot.