Orbán szerint nem kell több visegrádi ország

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Tusványos - Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.


14:20

Nem kell új országokat bevonni a visegrádi együttműködésbe

MTI

Orbán Viktor a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) szombati vitanapján kérdésre válaszolva kijelentette: nem támogatja további államok bevonását a visegrádi együttműködésbe (V4).

Úgy vélte, a V4 minden bővítése kockázatokat hordozna, ezért inkább koncentrikus körök kiépítését tartja jónak olyan országokkal, „amelyek hozzá tudnak adni a V4-ek erejéhez úgy, hogy nem bontják meg annak a homogenitását”.


Az első számú jelölt Ausztria,

amelyre azért is szükség van, „mert róluk másképpen gondolkodik a külső világ, mint rólunk”

Megjegyezte: jövő héten arról tárgyal az osztrák kancellárral, hogy Ausztria rendőrökkel, katonákkal és eszközökkel is jelenjen meg a szerb-magyar határon.

Orbán Viktor kijelentette: támogatja azt a lengyel javaslatot, hogy jöjjön létre a V4-ek parlamenti közgyűlése, és azon is dolgoznak, hogy legyen a V4-eknek közös hadserege, ami nem azonos az európai közös hadsereggel. A közép-európai uniót mélyíteni kell, de nem szabad szembeállítani az EU-val – hangsúlyozta.


14:19

VS.hu

Orbán Viktor


11:02

Trencséni Dávid

Mindaz, amit 2010-ben elkezdtünk Magyarországon, azt szolgálja, hogy Magyarország biztos pont maradjon egy bizonytalan világban.


11:01

Trencséni Dávid

Nem a nagy törekvések, hanem a napi aktualitásokra reagáló folyamatos korrekció politikáját folytatjuk.


11:00

Trencséni Dávid

Október másodiki népszavazás: Magyarország az egyetlen hely Európában, ahol a migrációról az emberek elmondhatják a véleményüket.


10:58

Trencséni Dávid

Az alapító tagok képtelenek a változtatásra, míg az új tagállamok tele vannak életerővel, perspektívikus részei a földrésznek. Közép-Európában nincs gazdasági válság. A V4-es államokban a fiataloknak van jövőképük.


10:58

Trencséni Dávid

Ha Európa fővárosára gondolunk, gyakrabban jut eszünkbe Budapest, mint Brüsszel.


10:57

Trencséni Dávid

Pozsonyban a mostani elit védeni fogja a mundér becsületét. Minden eddigi hibáról megpróbálják bebizonyítani, hogy nem rendszerszintű hibák. Nekünk azt kell képviselnünk, hogy Európa hibája.


10:56

Trencséni Dávid

A mi problémánk nem az iszlám, hanem a brüsszeli bürokraták.


10:55

Trencséni Dávid

Európa elvesztette globális szerepét, nem tudja megvédeni polgárait, külső határait, nem képes egyben tartani a közösséget. Az európai politikai vezetés megbukott - egyetlen célt sem tud megvalósítani.


10:53

Trencséni Dávid

Az igazán nagy nyomás Afrika felől fogja érinteni Európát és sokkal nagyobb lesz, mint a mostani. Meg kell acélozni magunkat. Határt védeni virágokkal és plüssállatkákkal nem lehet. De nem vagyunk szívtelenek: különbséget teszünk migráns és migráció között. Előbbiek elsősorban áldozatok. De a migráció megöl bennünket. Ez a migránsok személyén testesül meg. A kerítésnél meg kell állítanunk őket.


10:52

Trencséni Dávid

A szír és líbiai kivándorlás növekedni fog.


10:49

Trencséni Dávid

Én nem vagyok Trump kampányembere, és sose gondoltam volna, hogy ő lesz Európa számára a jobbik választás elnöknek. Tett három javaslatot a terror ellen. Az első: a világ legjobb titkosszolgálatot kell létrehozni. Ez az előfeltétele a biztonságnak. Második: a demokrácia-export politikáját abba kell hagyni. (Összezúztuk a nem demokratikus, de stabil líbiai rendszert.)


10:48

Trencséni Dávid

Nem tudja az EU, hogy mi a migráció elleni intézkedések célja. Magyarország meg akarja állítani, mert rossz dolog. Az EU csak lassítani akarja


10:45

Trencséni Dávid

Ma a legnyilvánvalóbb tényekről folynak viták. A Századvég nevű kormányzati háttérintézmény 28 tagállamra kiterjedt közvélemény-kutatást végzett. Az emberek számára evidens, hogy a migráció és a bűnözés és terrorizmus között összefüggés van. A bevándorlás megváltoztatja egy ország kultúráját - ezeket gondolják a legtöbben.

A migráció veszélyt jelent, növeli a terrorizmus veszélyét, lerombolja a nemzeti kultúrát.


10:42

Trencséni Dávid

"Soha nem voltam annyira tanácstalan a beszédet illetően, mint tegnap éjjel. Müncheni merénylet, francia merényletek, Trump az elnökjelölt, Brexit, - önmagukban is kikövetelik, hogy magyarázzuk őket. A mögöttes összefüggéseket kell megtalálni. Ma nincs kanonizált magyarázat erre. Európában napról napra nő a félelem, bizonytalannak érezzük a jövőt. "


10:41

Trencséni Dávid

Orbán : "Ha kimondjuk amit akarunk, akkor száműznek a fősodorból. De ha a fősodor bajba jut, akkor előnyös a száműzetés. Keresztény alapokat megerősítő alkotmány, demográfia politikánk - nem fogadták el, pedig igazunk van. A kivételből, a fekete bárányból így lesz a fő irány."


10:08

VS.hu

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Tusványos - Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A kormányfő a korábbi években rendszeresen felhasználta ezt az alkalmat arra, hogy új gondolatait, kormányzati kommunikációs elemeket itt vezessen be. Talán a legemlékezetesebb: tavaly előtti beszédében használta először széles körben az illiberális állam fogalmát.