Tesznek egy utolsó kísérletet a görögök megmentésére

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Tartanak még egy utolsó egyeztetést az athéni mentőcsomagról, mielőtt éjfélkor lejár a határidő. Varufakisz állítólag kijelentette, hogy nem fognak kedden fizetni, Ciprasz viszont este Brüsszelbe készül, hogy akár mégis megegyezzen.


A Guardian és a BBC is arról számolt be, hogy a görög kormány újra összeült, hogy még egyszer megtárgyalja a hitelezők javaslatát. Alekszisz Ciprasz hétfőn éjjel felhívta Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét és beszélt az Eurogroup elnökével, Jeroen Dijsselbloemmel is telefonon. Állítólag vázolta nekik last minute elképzelését, de az Európai Bizottság szóvivője kedden délben azt mondta, csak akkor juthatnak egyezségre, ha Athén engedményeket tesz korábbi álláspontjához képest. A hitelezők pár nappal ezelőtti javaslatát ugyanis Ciprasz kormánya elutasította.


Hogy van-e még értelme a kormány próbálkozásának, arról eltérő információk keringenek. Juncker sokszor hangoztatta, hogy az utolsó pillanatig nyitva áll az ajtó, a Reuters viszont most azt írta, hogy egy német kormánytag szerint már kifutottak az időből.

Közben a görög kormányból egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Varufakisz pénzügyminiszter a Guardian szerint kijelentette, hogy Görögország nem fizeti ki az esedékes 1,6 milliárd eurót az IMF-nek, Ciprasz viszont állítólag Brüsszelbe készül még az este folyamán, és reménykedik valamilyen megállapodásban. Délelőtt ugyanis újra beszélt Junckerrel, és Mario Draghi EKB-elnökkel is. Az athéni kereskedelmi kamara vezetője is optimistábban nyilatkozott, szerinte megértették, hogy bár az országtól elvárt intézkedések kemények, alternatívaként viszont a teljes katasztrófa áll. A helyzet mindenesetre percről percre változik.