Testőröket is kaphatnak a németországi török képviselők

Forrás: AFP/AGMI

-

Sértegetik őket, és családjukat is megfenyegetik.


Rendőri védelem alá helyezték a német szövetségi parlament török származású tagjait. Azóta fenyegetik őket, hogy a Bundestag népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom örményellenes vérengzéseit. A képviselők találkoztak a bűnügyi hivatal (BKA), a berlini rendőrség és a Bundestag biztonságáról gondoskodó rendőrség képviselőivel és megállapodtak, hogy mind a 11 képviselő személyi védelmet kap. Szombat óta csak rendőri kísérettel vesznek részt nyilvános eseményeken.

A török származású német politikusokat súlyos, esetenként halálos fenyegetések érik. Cem Özdemirnek, az ellenzéki Zöldek társelnökének egy ismeretlen azt írta, hogy az örményellenes vérengzéseket népirtásnak minősítő határozat támogatását "német barátaid egyszer majd elfelejtik, de mi nem felejtünk".

A szavazás óta előfordul, hogy a nyílt utcán szidalmazzák, sértegetik az érintett képviselőket, és vannak, akiknek a gyermekeit is megfenyegették. Többen elhalasztották tervezett törökországi útjukat. A külügyminisztérium tanácsolja is a 11 politikusnak, hogy kerüljék Törökországot, mert ott nem lehet garantálni a biztonságukat. A rendőrség sűrűbben járőrözik azokon a környékeken, ahol a török származású képviselők mozognak, megerősítették lakásuk és irodájuk védelmét, és a BKA egy különleges egysége esetenként személyi védelmet is biztosít.

A Bundestag népirtásnak minősítette az 1915-ben kezdődött vérengzéseket. A határozat szerint a Német Császárságnak is "szégyenletes szerepe" volt a történtekben, mert diplomatái révén voltak értesülései a népirtásról, mégsem tett semmit "az emberiesség elleni bűntettek" megakadályozásáért.

A 82 milliós Németországban 3 milliónyi török él, ez a legnagyobb közösség Törökországon kívül.