Testőrnek hitték a merénylőt - esélye sem volt az orosz nagykövetnek

Fotó: MTI/AP / Burhan Ozbilici

-

Bár a berlini kamionos támadás némileg feledtette, hétfőn Ankarában egy elképesztő merénylet történt: Oroszország nagykövetét egy nyilvános eseményen, a közönség szeme láttára gyilkolta meg egy török rendőr. Azért juthatott a diplomata közelébe, mert a biztonsági erők tagjának hitték. Szakértők szerint az ilyen merényletek gyakorlatilag kivédhetetlenek.


A védett személyekre támadó katonák vagy rendőrök a biztonsági szolgálatok rémálmai, ellenük gyakorlatilag nem lehet mi tenni. Hétfő este Mevlüt Mert Altintas török rendőr felmutatta a jelvényét, hogy fegyverével beléphessen abba a galériába, ahol Andrej Karlov orosz nagykövet nyitott meg egy kiállítást.


A nagykövet testőrei azt hitték, Mevlüt Mert Altintas velük van


A török rendvédelmi erők tagjai és a diplomata testőrei a védelmi rendszer részének tekintették, a jelenléte elfogadott és megnyugtató volt.


Váratlanul támadt

A felvételeken nyugodtnak, összeszedettnek látszott, öltönyt és nyakkendőt viselt, a testőrökre jellemző laza terpeszben állt néhány méterre a nagykövet mögött. Majd hirtelen előrántotta a fegyverét és hátba lőtte.

"Ilyen eset ellen semmit sem lehet tenni, ez világos.


Ez teljességgel kivédhetetlen"

- mondta a francia titkosszolgálat egyik volt vezetője. "Ha fegyveres, egyenruhás katona áll a védett személy közelében, a testőrök ezt nem szeretik, rendszerint bizalmatlanok. Egy rendőr azonban nem kelt gyanút. Elég ismerni a követelményeket, amelyek alapján az amerikai titkosszolgálatnál vagy más nyugati országokban és - bizonyos vagyok benne, hogy Törökországban is - kiválasztják azokat az ügynököket, akiket a védett személyek közelébe engednek. Alaposan megválogatják őket, pszichológiailag rendkívül megbízhatóak.


Senki sem bizalmatlan velük szemben"

- mondta.

A törökországi nyomozás első információi alapján egy hagyományos karriert befutott, 22 éves fiatalemberről van szó: a nyugat-törökországi Aydin tartományból származik, az izmiri rendőrakadémián végzett, majd két évet töltött az ankarai rohamrendőrség kötelékében. Mégis öngyilkos küldetésre adta a fejét. Miután leadta a lövéseket, azt mondta, hogy nem hagyja el élve a termet, “szíriai testvéreit" emlegette és azt kiabálta: "Ne feledjétek Aleppót". Gyenge arabsággal elmondott egy dzsihadista hűségesküt is.


Felkészült a halálra


"Valójában az iszlám közösséget, az ummát védelmező katonának képzelte magát, és bár török volt, ez a lojalitás minden felett állt" - mondta Marc Sageman. Az Egyesült Államokban dolgozó pszichiáter a CIA pakisztáni ügynöke volt a szovjetellenes dzsihád idején.


Új lojalitás

"Másik lojalitást választott magának az Aleppóban történtek miatt, inkább érezte magát muszlimnak, mint töröknek. Amennyiben erről senkinek sem beszélt, semmilyen jelét nem adta, hogy immár másnak fogadott hűségesküt, erre nem lehet gyanakodni. Azaz lehetetlen megakadályozni" - mondta a pszichiáter.


Andrej Karlov nagykövet Oroszország ankarai nagykövete

Katonának hitte magát


A nyugati - főként amerikai - katonák ellen több tucatnyi hasonló támadást követtek el Afganisztánban. 2014. augusztus 5-én Harold Greene amerikai tábornokot M16-os gépkarabéllyal lőtte főbe egy afgán katona a kabuli Nemzetvédelmi Egyetemen. Greene lett a legmagasabb rangú külföldön megölt amerikai katona a vietnami háború óta.


Figyelik a jeleket

A szigorú védelmi intézkedések, a támaszpontokon a baráti rendőrök és katonák felügyeletével megbízott testőrök ellenére folytatódnak a hasonló incidensek, még ha ritkábbak is az Irakból és Afganisztánból történt részletes kivonulás óta.


Andrej Karlov nagykövet Oroszország ankarai nagykövete

Csak a nagykövet volt a célpontja


„A katonák és a rendőrök esetében a parancsnokok feladata, hogy alaposan tartsák rajtuk a szemüket az embereiken, abban a reményben, hogy észreveszik az előjeleket, még mielőtt akcióba lépnek"- mondta a volt titkosszolgálati vezető.


„A parancsnokság emberi kapcsolatainak jellege nagyon fontos. Mihelyst egy fickó magaviselete megváltozik, nagyon kell rá ügyelni. Semmi sem akadályozhatja meg azonban az adott pillanatban, hogy azt tegye, amit a török rendőr. Ez kivédhetetlen."