Tesla autógyárat szeretne Magyarországra a kormány

Fotó: AP / Paul Sakuma

-

A Portfolio.hu szerint egy éve dolgozik azon a külügy, hogy itt készüljön a Model 3.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a lap szerint úgy fogalmazott, hogy „a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a Tesla Motorst Magyarországra csábítsa annak érdekében, hogy ne torpanjon meg a hazai járműipar növekedése”.

Tavaly márciusban Szemerkényi Réka magyar nagykövet járt Kaliforniában a Tesla központjában, majd egy hónappal később Szijjártó Orsolya, korábbi hágai nagykövet találkozott az európai összeszerelő üzem vezetőjével.

Mivel a Model 3 a Teslák egy olcsóbb típusa lesz, a várható tömeggyártás miatt újabb összeszerelő üzemre lehet szüksége a cégnek, amihez elhelyezkedése miatt a közép-kelet-európai térség „logikus helyszín lenne”.

A Portfolio szerint Szijjártó Péter a beérkezett információk alapján utasítást adott Czakó Judit New York-i külgazdasági attasénak arra, hogy egy célzott céglátogatást szervezzen a céghez, figyelembe véve, hogy a jövő év elején elkezdhetik esetleges további európai gyártási központjuk helyszínének kiválasztását.

A Model 3-at egyébként idén március 31-én mutatják csak be, míg a tömeggyártás 2017-ben kezdődhet meg. Az elektromos autók ára 35 ezer dollár (9,5 millió forint) lehet.