Tervezői is letagadnák a milánói EXPO magyar pavilonját

Fotó: MTI/MTVA / Carpathia

-

A pavilon vezető tervezői – Ertsey Attila DLA, Dr. Herczeg Ágnes, Stocker György DLA, Podoski György és Borsiné Arató Éva – nyilatkozatban határolódnak el a megvalósuló projekttől, mert a további tervezésből gyakorlatilag kiiktatták őket.


Az epiteszforum.hu-n tették közzé közleményüket, amelyben arról írnak


A médiában – itthon és külföldön – a pavilon szerzői közt továbbra is szerepel a nevünk, olasz újságok és kollégák keresnek meg bennünket, hogy publikáljunk –, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a pavilon megvalósuló, végső változatától elhatárolódunk, annak építészeti-műszaki színvonaláért, működőképességéért, a terem hangzásáért felelősséget nem vállalunk.

A nyilatkozatban arra kérnek mindenkit, hogy nevüket ne szerepeltessék a milánói pavilonnal kapcsolatosan


sem a sajtóanyagokban, sem a hivatalos honlapon, mert ez ránk nézve kompromittáló.

Tavaly év elején lett eredménye a magyar pavilon ötletpályázatának. Akkor Getto Tamás és Hutter Ákos Malom jeligéjű pályamunkája nyert. A Szőcs Géza vezette kormánybiztosság dönthette el, hogy a funkcionalitási és költségvetési szempontokat is figyelembe véve az első öt helyezett közül – ezek látványtervét mind megvásárolták – melyiket és milyen formában építteti meg, és ők inkább a második helyezett Alakort választották.


A vezető építész tervező, Ertsey Attila akkor azt mondta:


Az Alakor az élhető jövőről szól. Dadogva, bumfordian, amatőr módon, szakmaiatlanul. De szól. Én azt hiszem, megértettem valamit belőle, ezért vállaltam, hogy egy nemépítésznek segítek. Mert ez a világ el fog pusztulni. Hamarabb, mint gondolnátok. S ami marad belőle, az nem stílusok, trendek, hanem valami, ami az életet menti át. Egy búzaföld egy sámándob közepén. Tök abszurd, nem?