Terveznek a pesszimista magyarok

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter / MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

A megkérdezettek több mint harmada arra számít, hogy helyzete javulni fog.


A magyar vásárlók a pesszimistábbak közé tartoznak Európában, ám ezt a piaci folyamatok nem igazán támasztják alá: a jegybank adatai szerint tavaly 60 százalékkal több személyi kölcsönt vettek fel, mint egy évvel korábban, és ez arról árulkodik, hogy az emberek a borúlátás ellenére terveznek, és nekilátnak elképzeléseik megvalósításának – áll a Magyar Cetelem Bank felmérésében.

A Cetelem 2017-es körképéből kiderül: miközben az európaiak közérzete tíz év óta a legjobb, a magyarok országuk helyzetét és egyéni kilátásaikat is borúsabban ítélik meg az átlagnál. Ugyanakkor a magyar fogyasztók 36 százaléka számít személyes helyzetének javulására az elkövetkező két évben, a kontinens egészében mért 32 százalékkal szemben.

Az évente megjelenő, tizenöt országra kiterjedő körkép szerint a kontinens egészére vetítve egy év alatt 4,7-ről 4,9-re emelkedett az országok általános helyzetét tízes skálán értékelő pontszám. Kivételt csak Franciaország (4,4) és Magyarország (3,9) képez, ahol nem változott a fogyasztók érzete tavaly óta. A magyarok pesszimistának számítanak a kontinenshez képest, 4,2-re értékelték saját helyzetüket, míg az európai átlag 5,5.

Annak dacára nem javult a magyarok közérzete, hogy tavaly jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, emelkedtek a reálbérek, fellendült a fogyasztás és bővült a hitelezés. Jövőre a járulékcsökkentésnek és a minimálbér-emelésnek köszönhetően erősödhet a lakossági fogyasztás és a kiskereskedelmi szektor; intenzívebb lehet a munkaerő iránti kereslet; a belső fogyasztás mellett a beruházások is húzóerővé válhatnak, és az iparban komoly fellendülésre számítanak az elemzők.

A Cetelem 2016-os körképe szerint a megkérdezettek 90 százaléka alaposan megnézi és összehasonlítja az árakat, mielőtt vásárolna. Magyarországon az emberek 91 százaléka veti össze az árakat a vásárlást megelőzően, 87 százalékuk pedig sokat töpreng, mielőtt pénzt ad ki valamire.

A körkép 10 673 (országonként legalább 800) európai polgár bevonásával készült 2016 végén.