Terrorvészhelyzet: az MSZP nem megy el az ötpárti egyeztetésekre

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Az MSZP szerint mivel a Honvédelmi Minisztérium (HM) a péntekre összehívott ötpárti egyeztetésre ugyanazt „az országos felháborodást kiváltó” javaslatát küldte meg, amelyet januárban is a parlamenti pártok elé terjesztett, nincs mit tárgyalni róla.


A honvédelmi tárca szerda délután közölte az MTI-vel, hogy az Alaptörvény módosításához szükséges ötpárti egyeztetést péntek délelőtt tartják a HM-ben. A megbeszélésen egyebek között szó lesz arról, hogy a Magyar Honvédség terrorveszélyhelyzet elrendelése esetén hogyan tudna gyorsan és hatékonyan, a szükségesség és arányosság elvét figyelembe véve fellépni a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében – írták.


Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: véleményük most is pontosan ugyanaz, mint három hónapja, hogy a kormány a javaslat alapján pontosabban meg nem határozott „terrorfenyegetettségre” hivatkozva lényegében „háborús állapotot” jelentő különleges jogrendet vezethet be.


Maradna a hatvannapos rendkívüli állapot

Ennek keretében pedig akár „hatvan napig, bármiféle országgyűlési vagy egyéb kontroll nélkül” drasztikusan korlátozhatja az állampolgárok alapvető szabadságjogait, átveheti az elektronikus médiát, ellenőrzése alá vonhatja, illetve korlátozhatja a telefon- és az internetszolgáltatást. Hatvan nap után is elég lenne a rendelettel bevezetett intézkedések egyszeri kétharmados megerősítése ahhoz, hogy korlátlan ideig fenntartsák a háborús állapotot – tették hozzá.

Az ellenzéki párt szerint ez „a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól”.Pintér szeretné

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A belügyminiszter első alkalommal múlt péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról. A mintegy két órán át tartó tanácskozás után a kormánypárti Gulyás Gergely mellett az ellenzéki pártok képviselői is konstruktívnak nevezték az egyeztetést. Valamennyien azt mondták, ha a folytatás is hasonló lesz, jó esély van a parlamenti megegyezésre.


A kormány ragaszkodik a tervezethez


Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elhangzott, hogy a HM-ben pénteken, jövő kedden pedig a Belügyminisztériumban (BM) folytatódnak az ötpárti egyeztetések a kormányzat terrorellenes intézkedési csomagjáról. Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára elmondta: a múlt pénteki ötpárti egyeztetés nyomán az ellenzék javaslatait is beépítették a szövegbe. Az így elkészült javaslatról újabb ötpárti egyeztetést tartanak a BM-ben.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM államtitkárának azt mondta, az egyeztetés előtt szeretnék megkapni a módosított szövegtervezetet. A sajtónak nyilatkozva előrebocsátotta, az Alaptörvény módosításáról szóló egyeztetésen az MSZP nem fog részt venni.