Terrorveszély ugyan van, de még nem közvetlen

-

A terrorfenyegetettségről hallgatott meg beszámolókat a nemzetbiztonsági bizottság. A zárt ülés után a fideszes résztvevő azt mondta: a szolgálatok feltártak veszélyt, a szocialista elnök szerint viszont ez nem közvetlen. A migránsok telefonjaira is az internetről töltötték le a sokat vitatott videókat.


A Magyarországot érintő esetleges terrorveszélyről számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülésén az érintett állami szervek vezetői. A tanácskozáson mások mellett részt vett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK), az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselői adtak tájékoztatást az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után azt mondta: a TEK vezetőinek tájékoztatása szerint több esetben tártak fel terrorveszélyt, de mind a felderítés, mind az elhárítás dolgozik ez ellen.

Ezt az információt az ülés után megerősítette a testület szocialista elnöke is. Molnár Zsolt viszont azt emelte ki, hogy az elhangzott tájékoztatók alapján semmi olyan információ nem áll rendelkezésre, amely Magyarország közvetlen terrorfenyegetettségére utalna. Ugyanakkor vannak olyan információk, amelyek a Magyarországon tartózkodók, illetve az országon átutazók esetleges terrorszervezettel való kapcsolatára utalnak.

„Vannak olyan személyek, akiket a hatóságok terrorellenes megelőzéssel kapcsolatban figyelemmel tartanak” – fogalmazott az MSZP-s politikus, aki szerint ezzel kapcsolatban a TEK és más szolgálatok végzik a dolgukat és megtesznek mindent Magyarország biztonsága érdekében.

Molnár Zsolt arról is beszélt, hogy az ülésen szóba került a letelepedési kötvény kérdése is. Jelezte, hogy a szolgálatok megerősítették: a magyarországi letelepedési kötvények mögött sem terrorszervezetek, sem más bűnözői csoportok vagy más állami törekvések nem tárhatók fel.

A szolgálatok tájékoztatást adtak továbbá a bizottság tagjainak a Záhonynál történt korrupciós bűncselekményekről, továbbá a migránsok hátrahagyott mobiltelefonjairól is. Molnár Zsolt elmondása szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a vizsgált telefonok az internetről korábban letöltött felvételeket tartalmaztak, a magyar határokon történt eseményekkel nem hozhatók összefüggésbe.

A nemzetbiztonsági bizottságban téma volt az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló kormányzati előterjesztés is. Erről a bizottság ellenzéki elnöke és a kormánypárti alelnök is úgy nyilatkozott: a javaslat alapján az állami szerveknek nem lesz lehetőségük az adatok összekötésére, azok személyiségi jogokat sértő felhasználására.