Terrorveszély: mobilokat törne fel, bankszámlákba nézne bele a kormány

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Pintér Sándor és Simicskó István bejelentette, mit tervez a kormány a brüsszeli támadások után. Az Alaptörvény módosítását újra elővennék, de vannak ötletek például a mobilhálózatok korlátozására vagy a kódolt eszközök felnyitására is.


A kormány még áprilisban benyújt a parlamentnek egy törvényjavaslatot, amely egy terrorizmus elleni intézkedéscsomagot tartalmaz, és azt kéri, hogy soron kívül tárgyaljanak róla – jelentette be csütörtökön Pintér Sándor belügyminiszter. Simicskó István honvédelmi miniszter pedig arról beszélt, hogy továbbra is szükségesnek tartják az alaptörvény módosítását, hogy terrorfenyegetettség esetén belföldön is bevethető legyen a Magyar Honvédség. Simicskó utalt az Alaptörvény módosításával kapcsolatban korábban sikertelenül zárult egyeztetésekre, amikor azt mondta: fontos, hogy az ellenzéki pártok is értékeljék újra a helyzetet.Pintér Sándor azt mondta: a kormány célja, hogy hatékony legyen a terrorizmus megelőzése, képes legyen gyorsan cselekedni, és ehhez biztosítsa a szükséges információáramlást. Ennek érdekében létrehoznák a terrorelhárítási bűnügyi és elemző központot, amely támogatná a bűnüldöző szervek munkáját.

Emellett megteremtenék a törvényi hátteret arra, hogy bírói engedéllyel a kódolt eszközök, például telefonok dekódolására kötelezzék a gyártókat. Egy kérdésre válaszolva a belügyminiszter azt mondta, van olyan cég, amely olyan mobiltelefonokat gyárt, amelyeknek forgalmát nem tudják „azonos időben” dekódolni, ami adott esetben kockázatot jelenthet.Szintén felhatalmazást szeretnének arra, hogy a terrorizmus finanszírozásának felderítése érdekében folyamatosan betekinthessenek bizonyos bankszámlák adataiba. Van olyan terv is, hogy szükség esetén – okolva a brüsszeli eseményekből – sms-re korlátoznák a mobiltelefonok használatát, hogy a hatóságok előnyt élvezzenek az információáramlásban.

„Létszámot, eszközt, technikai fejlesztést kérünk” – mondta Pintér, aki szerint a biztonság olyan, mint a levegő, amikor van, senkit nem érdekel, de ha elfogy, akkor nagy baj van. A törvénycsomag – amely nem közvetlenül kapcsolódik az Alaptörvény módosításához – elfogadásához kétharmados többség szükséges, ezért a Belügyminisztérium egyeztetést kezdeményez az ellenzéki pártokkal. Kovács Zoltán kormányszóvivő erről azt mondta: az elmúlt egy év történéseinek tükrében minden ellenzéki pártnak van mit átgondolnia.