Terrortámadást tervezett egy egyetemista New Yorkban

-

A 20 éves főiskolás az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nevében lépett volna fel, az FBI elkapta.


A keleti parti metropolis Queens nevű városrészében élő 20 éves diákra, Munther Omar Salehre három hónappal ezelőtt figyelt fel a rendőrség, internetes megnyilvánulásai miatt. Saleh például azt fejtegette, az al-Kaida terrorszervezet „túlságosan mérsékelt” lett, de dicsőítette azt a két merénylőt, aki meghalt a texasi Garlandban Mohamed próféta karikatúráiból megrendezett kiállítás elleni sikertelen terrortámadásban.

Saleh az interneten felajánlotta, hogy Iszlám Államos szövegeket fordít, továbbá tanulmányozta azt is, hogyan kell pokolgépet készíteni. A számítógépén megtalálták kuktafazék-bombák készítésének leírását, valamint több turisztikai látványosság fényképét is. A hatóságok szerint azok ellen tervezett támadást.

A fiú kétszer tartott terepszemlét a George Washington hídnál. Egy beépített szövetségi ügynöknek beszélt terveiről. Egy autópályán tartóztatták le, ahol futni kezdett az őt követő, jelöletlen rendőrségi autó felé. A vádlott először szombaton jelent meg a bíróságon.


Kedden amerikai híradások arról is beszámoltak, hogy az arizonai Phoenixben vádat emeltek a 43 éves Abdul Malik Abdul Kareem ellen, aki szállást adott a garlandi karikatúra-kiállítás elleni támadásban részt vevő Nadir Soofinak és Elton Simpsonnak, valamint fegyverrel látta el őket. A vádirat szerint talán további személyek is érintettek az ügyben, de mást még nem tartóztattak le.