Terrortámadással fenyegeti Ausztriát és Németországot az Iszlám Állam

-

A szélsőséges szervezet szíriai szárnya szerdán tett közzé egy videóüzenetet, amelyben két férfi magányos támadásokra biztatja Ausztriában és Németországban élő "fivéreit és nővéreit".


A német nyelvű felvételen a két férfi az Iszlám Államhoz való csatlakozásra buzdítja Ausztriában és Németországban élő szimpatizánsait, illetve arra, hogy otthonaikban támadják meg a "hitetleneket".

Egyikük Angela Merkel német kancellárt is megfenyegeti, mint mondja, bosszút állnak az Afganisztánban kiontott muszlim vérért, ahová Németország mint NATO-tagország küldött katonákat. Ezen kívül megbosszulják az Iszlám Állam elleni NATO-koalícióhoz való csatlakozást is.

A videóüzenet a végén két ismeretlen férfi kivégzése is látható.

A német titkosszolgálat becslése szerint 600 német állampolgár csatlakozhatott eddig különböző szélsőséges szervezetekhez Szíriában és Irakban.

Közben az orosz és az amerikai külügyminiszter az Iszlám Állam elleni közös fellépésről egyeztetett Kuala Lumpurban, de nem sikerült megállapodniuk. Ezt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte a találkozó után, amelyre a a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri találkozójának szünetében került sor.

"Valamennyien egyetértünk abban, hogy az Iszlám Állam közös fenyegetés. Abban is egyetértünk, hogy közösen kell harcolnunk a jelenség ellen, minél előbb és a lehető leghatékonyabban", mondta Lavrov. "Abban azonban eddig nem tudtunk közös nevezőre jutni, hogy ezt hogyan tegyük meg, tekintettel a különböző szereplők – közöttük a szíriai ellenzék fegyveres egységei – közötti szembenállásra".