Terrortámadással akartak megemlékezni a zavargásokról

Fotó: AFP / Dmitry Serebryakov / AFP / Dmitry Serebryakov

-

A dél-ukrajnai Odesszában egy csoportot fogtak el a rendőrök, akik terrortámadásra készültek. Három éve zavargások voltak a városban.


Őrizetbe vettek egy csoportot a dél-ukrajnai Odesszában, azzal gyanúsítják őket, hogy terrorcselekményre készültek - mondta az Ukrán Biztonsági Szolgálat, de a csoport létszámáról nem árultak el részleteket. Odesszában háromezer rendőr van szolgálatban, de a város körül is megerősítették a védelmet, Kijevből és Dnyipróból is érkezett erősítés.

Három évvel ezelőtt, május 2-án szélsőséges ukrán nacionalisták csaptak össze az oroszbarát szeparatistákkal, a zavargásokban 48 ember halt meg, 250-en pedig megsérültek. A legtöbb ember úgy vesztette életét, hogy az összecsapások elől bemenekült egy odesszai szakszervezeti székházba, ami kigyulladt. Mivel ők már csak az ablakon keresztül tudtak kijutni az épületből, füstmérgezést kaptak vagy lezuhantak. Égési sérülést senki nem szenvedett, és három éve találgatják, hogy volt-e valamilyen vegyszer az épületben, amelynek a füstje ennyi ember fulladását okozhatta. Az esemény teljesen visszaszorította az oroszbarát szeparatistákat Kelet-Ukrajnába, Odessza környékén nem volt azóta rendbontás.