Terrortámadásra készült egy iraki férfi Svédországban

-

Egy menekültközpontban vették őrizetbe, ahová egy nappal korábban érkezett. Svédországban a biztonsági rendőrség készültsége az ötfokú skálán továbbra is a negyedik szinten van


A svéd rendőrség csütörtökön őrizetbe vett egy terrortámadást tervező iraki férfit, akit már két napja kerestek országszerte, nem sokkal a 129 halálos áldozatot követelő múlt pénteki párizsi merényleteket követően. Szerdán a svéd biztonsági szolgálat, a SAPO azt közölte, hogy konkrét értesülései vannak egy esetleges terrortámadásról. Később a rendőrség Mutar Mutanna Madzsidot nevezte meg az ügy gyanúsítottjaként, de részletekkel nem szolgált.

A Six svéd hírügynökség ugyanakkor azt jelentette egy névtelen forrásból származó értesülésre hivatkozva, hogy egy Szíriában kiképzett iraki férfi szerdán utazott be Svédországba, hogy merényletet kövessen el. A férfit egy menekültközpontban vették őrizetbe az észak-svédországi Vasterbotten megyében lévő Boliden településen. Egy meg nem nevezett szemtanú elmondta, hogy a rendőrség felfegyverzett különleges erőinek számos járművét látta a menekültközpontnál.

A svéd bevándorlási hivatal nem nyilatkozott az ügyben. Sirpa Franzen, a SAPO szóvivője csütörtökön azt mondta, hogy a férfi őrizetbe vétele erőszak alkalmazása nélkül történt. A szóvivő elzárkózott attól, hogy kommentálja a svéd sajtó értesüléseit arról, hogy az őrizetbe vett férfinak vannak-e cinkosai.

A biztonsági rendőrség készültsége továbbra is az ötfokú skálán a negyedik szinten van, ami azt jelenti, nagy a valószínűsége annak, hogy bizonyos „személyeknek megvan a szándékuk és lehetőségük egy támadás végrehajtására”.