Terrortámadásra készülő kiskorúakat fogtak Belgiumban

Fotó: AFP / JOHN THYS

-

Interneten kapták az instrukciókat és az oktatóvideót.


Több mint 10 kiskorút helyeztek zárt intézetbe Belgiumban, mert az Iszlám Állam - vagy más terrorszervezet - utasításait követve karácsonyi vásárok ellen készíthettek elő terrortámadást - mondta Eric Van Der Sypt. A belga szövetségi ügyészség szóvivője azt mondta, hogy a kiskorúak - a hírszerző szolgálatok szerint - internetes üzenetekben kapott útmutatás és oktatóvideók alapján készültek a terrortámadásokra.

Van Der Sypt szerint a kiskorúakat valószínűleg a nagy tömegeket vonzó karácsonyi vásárokon kívánták bevetni a terrorszervezetek. Arról nem beszélt, hogy mely városok, rendezvények ellen tervezhettek támadást. A terroristák teljes kiképzést adtak a fiataloknak arról, hogyan ölhetnek embert vagy készíthetnek bombákat. A terroristák arra számítanak, hogy a kiskorúak könnyebben átjutnak az esetleges biztonsági ellenőrzéseken.


Nincs tűzijáték

Az amerikai hírszerzés november végén figyelmeztetett arra, hogy Belgiumban terrortámadás történhet, bár konkrét fenyegetésről nem volt tudomásuk. Brüsszelben az esetleges terrortámadások veszélye miatt 2007 óta többször nem engedélyezték a szilveszteri tűzijátékot, és az idén sem fogják.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, amelyben harmincketten meghaltak és 340-en megsérültek, köztük két magyar. A támadást az Iszlám Állam követte el.