Terrortámadásoktól tart a francia belügyminiszter

Fotó: AFP / VALERY HACHE

-

Több mint 18 ezer radikálist listáztak. Collomb szerint hét merényletet sikerült megakadályozni.


Franciaországba 271 dzsihadista tért haza Irakból vagy Szíriából. Az ügyészség mindannyiuk ellen vizsgálatot indított – mondta Gérard Collomb belügyminiszter. A 217 felnőtt mellett 54 kiskorú francia állampolgár is hazatért a háborús övezetből. A visszatérők közül van, aki őrizetben van. Összesen mintegy 700 francia állampolgár ment a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

Collomb szerint jelentős a veszélye, hogy terrortámadás történik Franciaországban. Megemlítette a párizsi Champs-Élysées sugárúton történt merényleteket, és hét olyan kísérletről is beszámolt, amelyeket sikerült meghiúsítani. A belügyminiszter szerint már 18 és fél ezernél is többen szerepelne a radikálisokat nyilvántartó listán.

Franciaországban 2015 novembere, a 130 halálos áldozatot követelő terrortámadások óta több mint 100-an váltak iszlamista merényletek áldozataivá. Az országban a 2015-ös támadások óta rendkívüli állapot van érvényben, és ennek bizonyos elemeit várhatóan állandósítani fogják a következő hónapokban az új terrorellenes törvénnyel.