Terrortámadásokra figyelmeztetnek az EU bűnüldözői

Fotó: MTI/EPA-DPA / SVEN HOPPE

-

Európában újabb terrortámadások kivédésére kell készülni a közeljövőben az EU bűnüldöző hatósága, az Europol szerint.


Az európai rendőrségi hivatal azt is gyanítja, hogy az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet áll majd az esetleges támadások mögött, vagy a dzsihadisták nevében követik el azokat – írja az Euronews.

Az Europol jelentése szerint szervezett csoportok és egyéni támadók egyaránt követhetnek el terrorcselekményeket a közeljövőben Európában.

A jelentés a dzsihadisták és az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel szimpatizáló támadók taktikáit is elemzi. A közel-keleten gyakran használt autóba rejtett pokolgépes robbantásokat akár Európában is alkalmazhatják, de biológiai fegyverekkel is támadhatnak.

Az úgynevezett alvó sejtek veszélyére is figyelmeztet az Europol: a már Európába juttatott támadók vagy a már ott élő szimpatizánsok egy ideig nem aktívak, hogy ne tűnjenek fel a hatóságoknak. Később ezek a személyek hirtelen elkövethetnek egy-egy támadást.

Csökkenti az európai koordinációt a Brexit, azaz ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból, akkor hatóságai és rendőrsége már nem lesznek az unión belül.