Terrortámadás egy líbiai rendőrakadémia ellen – 65 halott

-

Teherautóba rejtett pokolgéppel hajtották végre a merényletet az ország nyugati részén fekvő Zlitanban. A sebesültek is legalább 200-an vannak.


Egy nevét elhallgató biztonsági illetékes szerint egy öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott olaj-tartálykocsival, más források szerint egy vízszállító tartálykocsival hajtott a mintegy 400 rendőrt számláló tömegbe, majd működésbe hozta a pokolgépet. A líbiai hírügynökség szerint a rendőrök éppen gyakorlatoztak a kiképző központ előtt, ezt nyilatkozta Miftah Lahmadi, a város polgármestere is.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az elmúlt napokban nagyobb akciókat indított az ellenőrzése alatt tartott líbiai területek kiszélesítésére, így támadást intézett a keleti országrészben fekvő esz-Szidr és Rasz Lanuf olajkikötők ellen is.

Az ország Moammer Kadhafi diktátor halálát követően gyakorlatilag részekre szakadt, ellenőrzésért pedig különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással. A zűrzavarban egyre nagyobb befolyást szerez az Iszlám Állam, amely ellenőrzése alá vonta Szirt városát, és több olajmezőt is megtámadott.