Terrorszervezet vette át a hatalmat két iraki városban

Fotó: Europress/AFP/Azhar Shallal / Europress/AFP/Azhar Shallal

Az iraki helyzet fokozódik: a hadsereg speciális alakulatai összecsaptak az al-Kaidához tartozó erőkkel, akik a jelentés szerint két városban átvették a vezetést.


Az AFP francia hírügynökség korábbi jelentése szerint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló fegyveresek érkeztek csütörtökön Ramádi keleti részébe, s ők ellenőrzik Fallúdzsa város felét is.

A jelentés szerint állig felfegyverzett embereket szállító teherautók tucatjai érkeztek Ramádiba, amelyek utasai az al-Kaidával kapcsolatban álló Iraki és Levantei Iszlám Államot dicsőítő dalokat énekeltek. Az újságíró biztonsági erőket nem látott az utcákon. A Bagdadtól nyugatra fekvő városban a hadsereg hétfőn számolta fel a kormányellenes tüntetők legnagyobb táborát, ezért alakultak ki összecsapások a városban.

A Bagdadtól 60 kilométernyire nyugatra fekvő Fallúdzsa felét szintén az ILIÁ fegyveresei tartják ellenőrzésük alatt, a város másik fele pedig törzsi fegyveresek kezén van – közölte egy belügyminisztériumi illetékes. Egy szemtanú elmondta, hogy a lázadók ellenőrzőpontokat állítottak fel Fallúdzsa központjában és déli részén - írja a BBC.

A Fallúdzsától nyugatabbra fekvő Ramádiban hasonló a helyzet: egyes övezeteket az ILIÁ ellenőriz, másokat pedig törzsi fegyveresek. A lázadók táborának felszámolását követő ramádi összecsapások Fallúdzsára is átterjedtek. Az összecsapásban 14-en haltak meg.

A BBC legutóbbi jelentése szerint egy rendőr arról beszélt, az egyik városban a fegyveresek sokakat kiengedtek a börtönökből. Olyan képeket is posztoltak, amelyen például kormányzati járműveket gyújtanak fel, illetve ellenőrzőpontokat állítanak fel.

Ramádi a többségükben szunniták lakta, a Núri al-Máliki síita kormányfő elleni elégedetlenség melegágyának tekintett Anbár kormányzóság székhelye. Az országos szinten kisebbségben lévő szunnita közösség azzal vádolja Málikit, hogy a hatalmat magához ragadva hátrányosan megkülönbözteti a szunnitákat.

Az ENSZ adatai szerint 2008 óta 2013-ban haltak meg a legtöbben: 7818 civil és 1050 békefenntartó vesztette életét az erőszakos összecsapásokban.