Terrorpánik Londonban egy belga rendszámú lopott autó miatt

Fotó: MTI/EPA / ANDY RAIN

-

London belvárosában kommandósok, helikopterek, tűzoltók bevetésével fogtak el három embert – végül csak autólopással gyanúsították meg őket. Az ok: a járműnek belga rendszáma volt.


Kiürítettek több utcát London belvárosában, az ott lakókat pedig felszólították, hogy maradjanak lakásaikban, és ne álljanak az ablakba. Mindezt kommandósok, helikopterek, rengeteg rendőr és tűzoltó bevetésével, egy belga rendszámú, gyanús autó miatt. Az Independent tudósítása szerint a forgalmas Blackfairs Road és Saint George's Circus szinte „párizsi állapotokat” mutatott szombaton kora este, amikor az akció elkezdődött.


A Metropolitan rendőrség szóvivője a lapnak megerősítette, hogy egy ezüst színű, belga rendszámú BMW miatt történt az intézkedés, amely lopottnak bizonyult; a benne ülő három férfit letartóztatták. A forgalmat órákon át más utakra terelték. A három embert végül csak autólopással vádolták meg, miután nem találtak semmit, ami terrorcselekmény előkészületére utalt volna. A párizsi merénylők közül több belga állampolgár volt, köztük a támadássorozat értelmi szerzőjének tartott Abdelhamid Abaaoud is.

Brüsszelben szombat hajnali négytől a legmagasabb, 4-es fokozatú terrorkészültség lépett életbe, mint közölték, konkrét fenyegetések, a párizsi merényletsorozathoz hasonló támadás veszélye miatt. Egyáltalán nem jártak a metrók, sok üzlet ki sem nyitott, az éttermek este hatkor bezártak, és az embereket arra kérték a hatóságok, hogy lehetőleg maradjanak otthon.

Közben az Iszlám Állam a november 13-inál is súlyosabb támadással fenyegette meg Párizst.


Glasgowban három ember őrizetbe vétele keltett figyelmet, de ennek az ügynek köze sem volt a terrorveszélyhez, egy menekültpárti megmozdulást zavartak meg. Egy 35, illetve 49 éves férfi provokálta a demonstráció résztvevőit, egy 23 éves nő pedig a rendőrökre támadt a letartóztatás során.