Terrorizmust támogató brit férfiakat fogtak el Lökösházán

-

Korábban terrorizmust támogató két brit férfit fogtak el a rendőrök múlt szombaton egy nemzetközi vonaton, a Békés megyei Lökösházán – közölte honlapján az ORFK.


Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a két brit férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal pedig három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, de a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát.

A közlemény szerint a két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott, ám sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.

A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát – bemondott személyi adatai alapján – a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves – írta az ORFK.

Ügyükben kedd délután történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát