Terrorizmus: országos razzia Belgiumban

-

Az ügyészség szerint támadni készült egy csoport.


Brüsszelben 12 embert vettek őrizetbe pénteken és szombaton Brüsszelben, mert az ügyészség szerint terrortámadást készítettek elő. Mintegy 40 házkutatás volt országszerte, és 40 embert kérdeztek ki. Sem fegyvert, sem lőszert nem foglaltak le.

A franciaországi labdarúgó Eb miatt Belgiumban is készültségben vannak a hatóságok, mert a tömegrendezvények vonzó célpontot jelenthetnek. A holland nyelvű belga köztévé, a VTM szerint az őrizetbe vettek Brüsszelben akartak újabb támadást végrehajtani, egy olyan helyszínen, ahol kivetítőkön sokan nézik a mérkőzéseket. A belga csapat délután Írországgal játszik. Az értesülést az ügyészség nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy a helyzet "azonnali beavatkozást" igényelt.

Tavaly novemberben terroristák 130 embert öltek meg Párizsban, márciusban pedig a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a metró Maelbeek állomásán robbantották fel magukat öngyilkos merénylők, 32 ember életét kioltva. Az elkövetők kapcsolatba hozhatóak egymással, a párizsi merénylők közül többen rendelkeztek belga állampolgársággal, és éltek is Brüsszel Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében.

A belga hatóságok szerdán állítólag arról értesültek, hogy a Közel-Keletről nemrég indultak útnak az Iszlám Állam terrorszervezet tgajia, hogy merényleteket kövessenek el Belgiumban és Franciaországban.