Terrorizmus miatt elítéltek egy 14 éves gyereket Ausztriában

-

Nyolc hónap letöltendő és tizenhat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy 14 éves fiút kedden a Sankt Pölten-i tartományi bíróság. Az ítélet nem jogerős.


A négyórás tárgyalás alatt bebizonyosodott, hogy a török származású fiú 2014 őszén kapcsolatban állt az Iszlám Állammal, csatlakozni akart a szíriai harcokhoz. A vád szerint az utazása előtt robbantai akart Bécsben, vélhetően a Westbahnhof pályaudvaron.


A fiú beismerte tettét. Rudolf Mayer, a vádlott védője bízik abban, hogy a fiú jó útra tér. Az ügyész Michael Lindenbauer szerint azonban a fiú nem bánt meg semmit. Miután fiatal vádlottról van szó, a tárgyalásról kizárták a nyilvánosságot.

A fiú Isztambulban született, apa nélkül nőtt fel és nyolc éve él Ausztriában. Radikalizálódása az édesanyjának és a fiú iskolájának is feltűnt, így tervei meghiúsultak. A Sankt Pölten-i fiút még októberben vették először őrizetbe. Akkor 14 nap után szigorú korlátozások mellett kiengedték a vizsgálati fogságból. Idén januárban azonban Bécsben tűnt fel, ahol ismét elfogták. Felfüggesztett büntetése alatt utógondozásra és pszichoterápiára kell járnia, és ezt háromhavonta igazolnia kell.

Ausztriában hozzávetőleg félmillió muszlim él, ez a lakosság mintegy hat százaléka. Az osztrák hírszerző szolgálatok becslése szerint eddig csaknem százan mentek el Ausztriából, hogy csatlakozzanak szíriai iszlamista fegyveresekhez.