Terroristákra csaptak le Egyiptomban

Fotó: MTI/EPA / STR

-

A Sínai-félszigeten volt lövöldözés.


Tizenegy terroristával végeztek Egyiptomban egy rajtaütésben. A kairói belügyminisztérium szerint akkor robbant ki a tűzharc, amikor rendőrök át akartak kutatni egy létesítményt a Sinai-félszigeten, Iszmáilíja tartományban. Az első hírek arról nem számoltak be, hogy a rendőröknek voltak-e veszteségeik az akcióban.

A belügyminisztérium szerint a terrortámadásra készülő fegyveresek az egyik iszlamista szervezet utasításait követték és annak logisztikai támogatást is nyújtottak. A meg nem nevezett szervezetnek abban is segítette, hogy "létfontosságú létesítmények és keresztény templomok" elleni támadásokat készítsenek elő. Egyiptomban több dzsihadista szervezet van, a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam helyi ága aktív.

Az egyiptomi belügyminisztérium szerint Iszmáilíjában a szélsőségesek egy kiképzőtábort is létrehoztak. A tűzharc is itt robbant ki, amikor a tábort körbevevő egyiptomi hatóságokra tüzet nyitottak a szélsőségesek. A táborban lőszert, fegyvereket, pokolgépek alkotóelemeit és használatra kész robbanószerkezeteket, rádió adóvevőket, akkumulátorokat foglaltak le.

Egyiptomban a biztonsági erők több száz tagja vesztette életét az iszlamisták elleni küzdelemben. A szélsőségesek tevékenysége a Mohamed Murszi elnöki 2013-as katonai puccs után erősödött. A Sínai-félszigeten pénteken az ország egyik legsúlyosabb terrortámadását követték el. Bír-el-Abdban egy mecsetnél több mint 300 embert ölt meg 25-30 fegyveres. A támadók pokolgépeket robbantottak, majd a túlélőkre és a menekülőkre lőttek. A támadókon katonai jellegű ruha volt, egyeseken álarc is. Volt, sűrű szakállat és hosszú hajat viselt.

A merényletet eddig egyetlen szervezet sem vállalta. A mecsetben szúfik is voltak, akiket gyakran támadnak meg a szunnita radikálisok, mert hitehagyottaknak, bálványimádóknak tartják őket.