Terroristák által megfenyegetett Magyarország: így reagált a kormány

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Miután az Iszlám Állam külön megnevezte Magyarországot legújabb üzenetében, a kormány pénteken ötpárti egyeztetést indítana a magyar emberek biztonsága érdekében - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. Bakondi bejelentését árnyékolja, hogy a fenyegetés előtt egy nappal már Pintér Sándor belügyminiszter is ötpárti egyeztetést hívott össze, a terrorellenes lépéseket megbeszélendő.


„Nem az első eset, hogy Magyarország nyomokban megjelent az Iszlám Állam közleményeiben, emlékezhetünk, korábban a magyar zászlót is fel lehetett fedezni az egyik videójukban” - nyitott Bakondi, aki szerint a magyar kormány komolyan veszi az információt és a nemzetközi partnerekkel egyeztetve figyelemmel kíséri az eseményeket. Hozzátette azt is, hogy a kormány mindent megtesz, hogy kellő időben és hatékonysággal tudjon fellépni a terroristák ellen.

A terrorellenes akciótervebe foglalt lépéseket, a biztonság növelése érdekében a kormány végrehajtja, ám a fenyegetettség nagysága miatt pénteken ötpárti egyeztetésre hívják az ellenzéki pártokat. Ezzel kapcsolatban Bakondi kiemelte, nagyon reméli, hogy az ellenzéki pártok a napi politikától eltávolodva, „most végre a magyar emberek biztonságát fogják támogatni".

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a terrorizmus egész Európát fenyegeti, annak a terrorista sejtnek a tagjai, akik Párizsban és Brüsszelben támadtak, szinte kivétel nélkül a tömeges migrációt kihasználva jutottak vissza az EU-ba. „Nem véletlen, hogy Magyarországon migrációs válsághelyzet van érvényben, a déli határon is mintha nőne a migrációs helyzet, az utóbbi időszakban már napi 250 főt fognak el a hatóságok” - mondta Bakondi. Ugyanakkor a terrorkészültséget nem emelik, mint mondta ennek oka, hogy nincs semmilyen konkrétum.

Bakondi a reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az iszlám idővel kiveti magából azokat, akik a nevében terrorista cselekményeket követnek el.