Terroristaellenes harccal büntetik a rendőröket a Fülöp-szigeteken

Fotó: AFP / MANMAN DEJETO

-

Veszélyes környékre helyeznek át több száz rendőrt, akik valamilyen vétséget követhettek el.


A Fülöp-szigeteken mintegy 300, valamilyen vétség miatt vizsgálat alatt álló rendőrt vezényelnek büntetésből egy olyan elszegényedett tartományába, ahol az ország legszélsőségesebb iszlamista harcosai rendszeresen követnek el erőszakcselekményeket - közölte a Fülöp-szigetek hadseregének vezérkari főnöke vasárnap.

A rendőröket katonai géppel szállítják el Basilan szigetére. Olyan környékeken kell majd járőrözniük, ahol mindennaposak a robbantások és az emberrablások.
Az érintett rendőrök ügyében vizsgálat zajlik, mert gyaníthatóan közük van valamilyen bűncselekményhez. A büntetési célzatú áthelyezésüket maga Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök rendelte el. Az államfő február elején egy alkalommal az elnöki palotában "bolondnak" és "idiótának" nevezte ezeket a rendőröket, és maga közölte velük, hogy Basilan tartományba helyezik át őket, ahonnan - "ha túlélik" - két év múlva térhetnek vissza eredeti szolgálati helyükre.

Duterte szavai szerint ha az áthelyezett rendőrök erőszakcselekmények áldozataivá válnak, holttestüket nem fogják hazaszállítani, hanem ott temetik el őket. Duterte kifejtette azt is, hogy tapasztalatai szerint a leggonoszabb bűnözők leginkább az egykori rendőrök és katonák köreiből kerülnek ki.
A délkelet-ázsiai szigetország déli részén az Abu Sayyaf nevű iszlamista szervezet tevékenykedik, kegyetlenségükről hírhedt harcosaik leginkább Basilan és Sulu szigetén aktívak. Rendszeresen követelnek váltságdíjat elrabolt túszaikért cserébe. Többször előfordult, hogy amikor nem kapták meg a követelt váltságdíjat, áldozataikat lefejezték.