Terrorista késelt egy michigani reptéren

Fotó: Getty Images / Bill Pugliano

-

Úgy tűnik, az elkövetőnek nem voltak társai. Az FBI nyomoz.


Késeléses merénylet történt szerdán Michigan állam egyik reptéren. Az esetet az FBI terrorakciónak minősítette. A késelés délelőtt történt, és a napközben köztörvényes bűncselekményként vizsgálták, estére azonban az FBI bejelentette: terrorakcióról van szó.

Az elkövető, a 49 éves kanadai Amor Ftouhi a kanadai Québecből érkezett az USA-ba. New York államból szerdán a Detroit közelében fekvő Flintbe utazott. A város nemzetközi repülőterén azt kiabálta, hogy "Allah Akbár!", és késsel támadt a repülőtér biztonsági alkalmazottjára. Az arabul beszélő férfit négyen fogták le, köztük a megkéselt biztonsági tiszt. Jeff Neville hadnagyot kórházba szállították és megműtötték. Állapota stabil, nem szenvedett maradandó károsodást.

Ftouhi a rendőröknek azt mondta: "az amerikaiak embereket gyilkoltak Szíriában, Irakban és Afganisztánban, ezért valamennyiüknek pusztulniuk kell".

Az FBI detroiti vezetője, David Gelios szerint az elkövető egyedül cselekedett, s a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint tette elszigetelt incidens volt, nem része egy nagyobb összeesküvésnek, vagy terrorakció-sorozatnak.

Donald Trump elnököt folyamatosan tájékoztatták a történtekről. A washingtoni kanadai nagykövetség együttműködéséről biztosította az amerikai kormányt.