Terrorgyanú miatt már ketten vannak őrizetben Hollandiában

-

Hollandiában őrizetbe vettek egy második embert a szerda esti rotterdami terrorriadóval összefüggésben - közölte csütörtökön egy rendőrségi szóvivő.


Rotterdamban szerda este terrorveszély miatt váratlanul lemondtak egy rockkoncertet. A város polgármestere akkor közölte, hogy őrizetbe vették egy spanyol rendszámú kisteherautó sofőrjét, mert a koncert tervezett helyszíne mellett parkoló járműben gázpalackokat találtak.

A második letartóztatás csütörtök hajnali két órakor történt a belga határ melletti Nordbrabant városban. Egy 22 éves férfiról van szó, akit kihallgatnak, és akinek a lakását átkutatták. Többet vele kapcsolatban egyelőre nem közöltek.

A hatóságok mindazonáltal azt mondták a NOS közszolgálati rádiónak, hogy az első letartóztatás valószínűleg vaklárma volt. A sofőr - egy spanyol szerelő - részeg volt, és ésszerű magyarázatot adott az autójában lévő gázpalackokra, de egyelőre őrizetben marad, és újra ki fogják hallgatni, lakását pedig átkutatják. A teherautójában a gázpalackokon kívül semmi gyanúsat nem találtak.

A rotterdami polgármester szerda este azt mondta: a spanyol hatóságok figyelmeztették a hollandiaiakat a terrorveszélyre. A fenyegetést komolyan vették, ezért a rendezvényszervezővel közösen a koncert lemondása mellett döntöttek. Egy névtelenül nyilatkozó spanyol terrorelhárítási tisztségviselő azt mondta szerdán hírügynökségi jelentések szerint, hogy a holland hatóságok figyelmeztetése nem áll kapcsolatban a múlt héten Katalóniában 15 halálos áldozatot követelő merényletekkel.

A spanyol rendőrség nyomozást folytat a múlt heten Barcelonában és Cambrilsban merényleteket elkövető terroristasejttel összefüggésben. A múlt csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka történt alcanari házrobbanás is. A nyomozók később a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) előállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségű szöget.