Terrorellenes iszlám katonai szövetség alakult

Fotó: MTI/MTVA / ABEDIN TAHERKENAREH

-

Szaúd-Arábia vezetésével 34 ország alakított terrorellenes iszlám katonai szövetséget.


A katonai szövetség hadműveleti központja a szaúdi fővárosban lesz – tették hozzá.


Sok arab ország – köztük Egyiptom, Katar, az Egyesült Arab Emírségek –, valamint más iszlám országok – például Törökország, Malajzia, Pakisztán – szerepelnek az alapítók listáján. Ezeknek az országoknak „kötelességük megvédeni az iszlám nemzetet az összes terrorista csoport és szervezet minden gonoszságától, hívják ezeket a szervezeteket bármilyen néven, és tartozzanak bármelyik vallási irányzathoz, ha halált és romlást hoznak a Földre, és céljuk az ártatlanok terrorizálása” – olvasható az alapító országok közleményében.

A síita muzulmánok lakta Irán, amely Szaúd-Arábia fő riválisa az arab világban való befolyásszerzésben, nem vesz részt a koalícióban.

Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg, védelmi miniszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a szövetség a szíriai, az iraki, a líbiai, az egyiptomi és az afganisztáni terrorizmus elleni erőfeszítéseket fogja összehangolni, de nem fejtette ki, hogy ez milyen konkrét lépéseket jelentene. „Összehangoljuk majd a nagyhatalmakkal és a nemzetközi szervezetekkel a szíriai és az iraki hadműveleteket” – mondta. Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Államra koncentrálnak-e, azt válaszolta: „Minden terrorszervezetre, amely a szemünk elé kerül.”

Az Egyesült Államok az utóbbi időben egyre határozottabban hangoztatta, hogy a perzsa-öbölbeli arab országoknak jobban kellene támogatniuk az Iszlám Állam elleni nemzetközi katonai hadjáratot Irakban és Szíriában.