Terrorelhárítási koordinációs bizottságot hoz létre a kormány

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Új rendszert is bevezetnének a terrorfenyegetettségek kezelésével kapcsolatban.


A terrorelhárítási és -megelőzési munka megerősítésére koordinációs bizottságot állítanak fel a Terrorelhárítási Központ égisze és ellenőrzése alatt – ismertette a kormány szerdai döntését a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán elmondta: a bizottság tagjai az érintett szolgálatok, az ezzel foglalkozó intézmények képviselői lesznek, és munkáját „operatív, megelőző jelleggel végzi majd”.

A kormányszóvivő részleteket a csütörtöki Kormányinfóra ígért. Annyit jelzett: a döntés kormányhatározat formájában is megjelenik.


Bakondi György, a kormányfő belbiztonsági főtanácsadója a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának a párizsi terrortámadás miatt összehívott szombat reggeli ülése után arról tájékoztatott: zajlik egy jogi munka, amely napirenden lesz már a szerdai kormányülésen. Ennek alapján a terrorfenyegetettségekkel kapcsolatos intézkedések új rendszerét vezetnék be.


A TEK is beleerősített

A Terrorelhárítási Központ a párizsi eseményekkel és a hazai biztonsági intézkedésekkel párhuzamosan megerősítette felderítési kapacitásait, valamint a kiemelt létesítmények védelmét.

A Terrorelhárítási Központ információs rendszereiben nincs értékelhető adat a francia terrortámadásokkal gyanúsított személyről, és a vizsgált útlevélben szereplő adatokkal nem történt regisztráció Magyarországon – közölték a VS.hu-val.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.