Térképre rakták, miből élnek a világ országai

Fotó: AFP / ELMER MARTINEZ

-

Hallott Ön már szváziföldi üdítőkről? Vagy tudta, hogy melyik európai országnak a fő megélhetési terméke a dohány? Most egy kattintással megismerheti a Föld összes országának legnagyobb bevételi forrását.


A világ nagy része olajból él, élelmiszerből viszont alig néhányan – ez derül ki legalábbis a Bank of America Merrill Lynch által közölt térképből, amely azt gyűjtötte össze, hogy az egyes országoknak mi a fő exporttermékük. Fontos tudnivaló, hogy a szolgáltatói szektort a mostani összeállításban nem vették figyelembe.

Európa egységes képet mutat. Az itteni országok többsége különböző gépek és azok tartozékainak gyártásából tartja fenn magát. Ilyen Magyarország is, ahol ugye a kecskeméti Mercedes-, illetve a győri Audi-gyár adja az export nagy részét. Az öreg kontinensen csak néhány kivételt találhatunk. Ilyen például Portugália és Görögország: ők a szabályt erősítő kivételek, hiszen előbbi mezőgazdasági termékeiből él, utóbbi pedig ételeiből és italeladásból.


Kattintson a nagyobb méretért!

Forrás: Bank of America Merrill Lynch


Írország és Finnország elektronikából él, előbbi azon belül is a számítógépekből, utóbbi adatait pedig valószínűleg a Nokia dobta meg. Bulgária a ruházkodási termékekből, Románia ércekből termeli a legtöbb pénzt, míg Macedónia például dohányból. Belgium a nyers gyémántok feldolgozásából keres rengeteg pénzt, amiben valószínűleg segítségére van gyarmati múltja, hiszen korábbi kolóniájának, a Kongói Demokratikus Köztársaságnak máig a gyémánt a fő exportcikke.

Ez egyébként nem ritka Afrikában, ahol szinte minden ország a földben található javakból él. (Hogy ez mennyire így van, és hogy hogyan próbálja ezt Kína a maga javára használni, arról itt írtunk bővebben.) A fekete kontinensen körülnézve a gyémánton kívül láthatunk aranyat, rezet, vasércet, de sok országnak az olaj vagy éppen a petróleum a fő kiviteli cikke.

Persze kivételek itt is vannak: míg Kelet-Afrikában, például Kenyában nagyon megy a kávétermesztés, addig Szenegál a halászatát erősítette meg, Szváziföld pedig az üdítőitalaiból él, itt működik ugyanis a Coca-Cola egyik üzeme.Nagy meglepetést nem valószínű, hogy okozunk azzal bármelyik olvasónknak, ha leírjuk, hogy a közel-keleti országok bizony az olajtermelésnek köszönhetik gazdagságukat. Innen keletre azonban már változatosabb a kép: India drágakövekből, Nepál és Vietnam ruházati cikkekből, Mongólia rézből, Észak-Korea ásványi anyagokból, déli szomszédja elektronikai termékekből, míg Sri Lanka teából tartja fenn magát.

Maradt még az amerikai kontinens, amely ugyancsak szerteágazó képet mutat. Kanada például járműgyártásból, az USA elektronikai eszközökből, Mexikó ruházati cikkekből, a közép-amerikai országok pedig többek közt kávéból, banánból és cukorból élnek. A földrész déli részén már újra megjelenik az olaj mint bevételi forrás, Venezuela például ezért tudja legendásan alacsonyan tartani a benzin árát. A térség legnagyobb országa, Brazília a közlekedéshez használt berendezések, felszerelések eladásából szedi meg magát, Uruguay a marhatenyésztésben hisz, Chile a rézben, Argentína pedig a szójababban.