Térképre rakták: innen jön a legtöbb fenyegetés

Fotó: MTI/EPA / Andy Rain

-

A globális békére főképp az afrikai országok jelentenek veszélyt, de Szíria és Afganisztán is ott van az élmezőnyben. Hazánk a kevésbé kockázatos államok közé került egy friss összeállításban, így a 178 országot felsoroló mezőny végén helyezkedik el.


Ahogy minden évben, a Fund for Peace elnevezésű szervezet ismét összeállította, hogy mely országok azok, amelyek a legnagyobb veszélyt jelentik a globális békére. A 2015-ös adatgyűjtés során 12 gazdasági, politikai, társadalmi szempontot vetettek össze, így többek közt olyan adatokat néztek mint a demográfiai nyomás, a menekülthelyzet, a társadalmi egyenlőtlenségek, a gazdasági teljesítmény, vagy éppen a jogállamiság és az emberi jogok helyzete.

A Fragile States Index (FSI) - amit magyarra nagyjából Törékeny Ország Indexnek lehet fordítani - első helyén a világ legfiatalabb országa, Dél-Szudán áll, amely szinte minden kategóriában a legrosszabb, 10-es fokozatot kapta, így végül 114,5 ponttal zárt. A szerzők szerint az országot belső konfliktusok sújtják, de nem segít az állandó politikai civakodás és az óriási szegénység sem. A lista első hat helyezettje egyébként afrikai állam, az első tízbe rajtuk kívül csak néhány közel-keleti ország (Jemen, Szíria és Afganisztán) fért be.


Részadatokért kattintson az adott országra!


A lista élmezőnyében nem meglepő módon jellemzően szegény és gyakran régóta háború sújtotta országok találhatóak, igen nagy többségben a fekete kontinensről. Érdekesség azonban, hogy Oroszország 80 ponttal még a magas rizikófaktorú országok közé tartozik, így Putyin államában a készítők szerint rosszabb a helyzet mint Nicaraguában, Lesothóban, vagy éppen a legtöbb gyilkosságot regisztráló El Salvadorban.


Éppen stabil

Magyarország a készítők szerint a 178 országot felsoroló lista 139-adik helyén állt, azaz 138 ország teljesített nálunk rosszabbul. A teljesítményünkkel épphogy bekerültünk a stabil országok közé: ehhez ugyanis 50 pontnál kisebb érték kell, amit hazánk 49,1 ponttal teljesített, így be tudtunk ékelődni Barbados és Lettország közé. Amennyiben a magyar részeredményeket nézzük, úgy azt látjuk, hogy a 10-es skálán szinte minden területen 5 pont alatti értékeket kaptunk, kivéve két részfaktort: az állam legitimációját ugyanis 6,6 pontosra értékelték, de a gazdasági teljesítményre is 5,9 pontot kaptunk.Érdekesség, hogy az állami legitimáció kérdésében a szerzők szerint számos államnál rosszabbul teljesítettünk, így csak ezt az indikátort nézve elmondhatjuk, hogy Magyarországnál többek közt Panama, Mongólia, Botswana, Namíbia és Srí Lanka is jobb helyzetben van.

A teljes listát, az összes részeredménnyel, excel formátumban ide kattintva érheti el!

A régiós országokkal összehasonlítva azt látjuk, hogy Ukrajna, Szerbia, Bulgária, Románia, Görögország és Horvátország hazánknál nagyobb veszélyt jelent a világbékére, míg például Lengyelország, Csehország és Szlovénia jóval jobb teljesítményt nyújtott tavaly.


Egy darab „nagyon fenntartható” ország van

Egyedül Finnország kapott 20-nál kevesebb pontot. Az összesített listát nézve a skandináv államok igazán büszkék lehetnek a teljesítményükre, hiszen Svédország, Norvégia és Dánia a további sorrend az élmezőnyben. Ők az úgynevezett fenntartható országok közé kerültek, amiben egyébként Új-Zéland, Ausztrália és Kanada kivételével csak európai országok találhatóak.

A szerzők szerint a skandináv országokban a szociális egyenlőség, a nők magas munkaerő-piaci aránya, a jól működő demokratikus intézmények és a nagymértékű sajtószabadság mind hozzájárultak ahhoz, hogy a legjobbak közé kerüljenek.


Németek a legnagyobb nyertesek között

Azt, hogy Németország az összesített lista 14. helyén található, nagyban köszönheti annak, hogy a lista 2006-os létezése óta ő volt az egyik legnagyobb javuló: az azóta eltelt időszakban ugyanis 11,6 ponttal kevesebbet kapott, ami ugyebár pozitív irányú elmozdulás. Ennél csak a Dominikai Köztársaság (-13,8 pont), Indonézia (-14,2 pont) és Kuba (-14,5 pont) teljesített jobban.


Werder Bremen v FC Ingolstadt - Bundesliga

A Werder Bremen stadionjában is kint volt a menekültek elfogadására ösztönző drapéria


A legtöbb pluszpontot az elmúlt 10 évben az azóta Iszlám Állam sújtotta Líbia kapta, mégpedig 26,8-at, míg a képzeletbeli dobogóra még Szíria (19,3 pont) és Mali (18,5 pont) került fel. Bár ezen országok rossz teljesítménye a szerzők szerint az egész térségükre negatív hatással van - elég csak a szíriai menekültek tömegére gondolni -, ám jó hír, hogy a legutóbbi felmérés óta 108 ország javított 0,2 pontnál jobban a teljesítményén, míg ugyanekkora vagy nagyobb romlást csak 52 országban mértek.