Térkép miatt bojkottálná a volt elnök a MOL-t

Fotó: MTI / Henning János

-

Basescu szerint Kelemen Hunor nem tiszteli Romániát.


A Mol benzinkutak bojkottjára szólította fel a romániai autósokat Traian Basescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke. Azt sérelmezi, hogy a benzinkutaknál "az autonóm Székelyföld" térképét forgalmazzák. A volt román államfő pártja ifjúsági szervezetének nyári egyetemen beszélt, és a Székelyföldi legendárium csapatának turisztikai térképét kifogásolta.

"A Mol benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén" – mondta Basescu, aki szerint mindezt "Magyarország kereskedelmi társasága teszi", amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

"Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a MOL-tól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a MOL-tól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a MOL benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak" – mondta Basescu.

A PMP bojkottfelhívását először Eugen Tomac ügyvezető elnök hirdette meg az interneten. Illusztrációként a Székelyföldi legendárium csapata által készített kulturális és értéktérképet tüntette fel.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi legendárium projekt vezetője szerint a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták. A térképen nem csak Székelyföldi látnivalók szerepelnek. Rajta van a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is.

A MOL Románia közleménye szerint vállalati politikájának része az ország különböző régióiban élő közösségek és kisebbségek tiszteletben tartása, s ez a töltőállomásaikon történő többnyelvű kommunikáció révén valósul meg. A MOL 208 romániai töltőállomásán a turistákra való tekintettel helyeztek el olyan térképeket, amelyek az egyes régiók látványosságait népszerűsítik.

"Ilyen térképek vannak kihelyezve Moldovában és Brassóban is" – közölte a MOL Románia, hozzátéve, hogy a térképek azért négynyelvűek, hogy ezáltal is hatékonyabban népszerűsíthessék az ország különböző régióiban található legérdekesebb turisztikai látványosságokat.

A volt elnök sérelmezte Kelemen Hunor kijelentéseit a román egyesülés centenáriumáról. Szerinte Kelemen elfeledte, hogy Romániában született román állampolgár, amikor kijelentette, hogy december elseje nem ünnep a magyarság számára. Ez az ország történelme és valósága iránti tisztelet hiányát jelzi – mondta Basescu.

Basescu szerint a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium miatt kialakul román-magyar konfliktusnak tulajdonképpen egy bírósági ítélet az alapja, és Romániában "egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket".

A volt államfő egyébként az egyik legelkötelezettebb szószólója Moldova és Románia egyesítésének. Az új, oroszbarátnak mondott moldovai elnök, Igor Dodon első intézkedéseinek egyike az volt, hogy Basescut megfosztotta moldovai állampolgárságától.