Terjeszkedő gleccsertavak miatt veszélyes a Mount Everest

Fotó: hemis.fr / AZAM Jean-Paul

-

A Khumbu-gleccser felületén kialakult tavak mérete jelentősen megnőtt, összefolytak, és egyre nagyobb vízfelületeket alakítanak ki. A csúcs felé tartó hegymászóknak át kell kelniük Khumbu-jégesés nevű részen a Mount Everest felé vezető úton.


A tavak azonban nem csak a hegymászók életét nehezítik meg. Ha kiáradnak, akkor rengeteg kárt okozhatnak és emberek életét is követelhetik. Az áprilisi pusztító földrengés óta először látogatott el kutatócsoport a térségbe.

„Egy évtizede még önálló tavak voltak a Khumbu-gleccseren, az elmúlt öt évben viszont elkezdtek kiterjedtebbé válni és összekapcsolódni” – mondta Ann Rowan, a Sheffieldi és Leedsi Egyetem szakértőcsoportjának vezetője.

A múltban is fejlődtek ki, majd tűntek el tavak a Khumbu-gleccseren, de a kutatók szerint a hőmérséklet elmúlt években tapasztalt emelkedése és a gleccserek felgyorsult olvadása aggodalomra ad okot. A Khumbu-völgyben élő serpaközösség egy része aggódik a jövő miatt, mások azonban nem érzik veszélyesnek a helyzetet.

„Állandóan hallunk ilyen riasztó jelentéseket. A tavak jönnek-mennek, de amíg isteneinket boldoggá tesszük odafent a hegyen, addig nincs mitől félnünk” – fejtette ki annak a serpacsapatnak a vezetője, amely minden évben biztosítja a mászók számára a Khumbu-jégesésen át vezető utat.