Terjed a rühesség, ezért felfüggesztették az állami földárveréseket

Fotó: MTI / Rosta Tibor

-

A mezőhegyesi ménesbirtok környékén a decemberi liciteken nem úgy alakultak a tulajdonviszonyok, ahogy arra számítottak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter most közölte, hogy felfüggesztik a meghirdetett területek eladását, és felülvizsgálják a földbérleti szerződéseket is. Érvei közé Lázár János még azt is beleszőtte, hogy terjed a rühesség.


Nem csupán a ménesbirtokot kell újraszervezni, hanem egy mintagazdaságot létrehozva az egész települést reorganizáló programot kell indítani Mezőhegyesen, annak érdekében, hogy a várost és a térséget megmentsük a leszakadástól - mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven újraalapított ménesbirtok új esélyt jelent a településnek, és a mintagazdaság létrehozása érdekében az állam felfüggeszti a térségben meghirdetett földterületek eladását és felülvizsgálja a földbérleti szerződéseket is. "A huszonnegyedik órában vagyunk, új esélyt kell adnunk Mezőhegyesnek, amely megmenti a települést és a térséget a leszakadástól" – fejtegette Lázár János.

Mezőhegyesen évszázadok óta működik a ménesbirtok, de a 2004-es privatizációnál gyakorlatilag különvált a ménes és a birtok: a lovak állami kézben maradtak, miként a földterület is, de a gazdálkodáshoz szükséges eszközök és a föld bérleti joga magánkézbe, a volt állami gazdaság menedzsmentjének a kezébe került. A földhaszonbérleti pályázatok, majd az állami földek eladásának kormányzati programja most gyakorlatilag kiszervezte a birtokot a magáncég alól, így ellehetetlenült a gazdálkodása.

A földárverések év végi első hullámának eredményei azonban arról tanúskodtak, hogy a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. hoppon maradt tulajdonosa és üzleti köre igyekezett minél több birtokra licitálni, így a több ezer hektárból legalábbis több száz fölött mégis ők rendelkeznének.

Lázár János megfogalmazása nem teljesen egyértelmű, de a felfüggesztés azzal járhat, hogy végül nem kerül a magáncég menedzsmentjének kezébe a földterület. A miniszter a szocialisták által irányított privatizációt okolta, hogy most nem jó idők járnak a mezőhegyesiekre.

Mint mondta, olyan településről beszélünk, amely sorsa szorosan összefügg a ménesbirtokéval. "Mezőhegyes nem tudta a rendszerváltás okozta sokkot kiheverni. Bezárt a cukor- és a kendergyár, üresen álló épületeket láthatunk városszerte, a település az elmúlt 26 évben a lakosságának felét elveszítette. Az országos átlag feletti a szegénység, a város egyes részein nincs megfelelő ivóvízellátás, a legrosszabb helyzetben lévő emberek körében terjed a rühesség. Jól látható, hogy a szocialista pártot csak a ménesbirtok privatizációja érdekelte, a települést a birtok eladását követően lényegében magára hagyták."

Kifejtette: az elprivatizált zrt. vagyontárgyai fogynak, eladták a vetőmagüzemet és a sertéstelepet, a marhatelepen lényegében az eladás óta nincs fejlesztés, a major épületét elbontották, az erdőterületek pedig az irtásszerű kivágások miatt drasztikusan megfogyatkoztak. A felelőtlen gazdálkodásra jó példa, hogy a 2010-es jégkárt biztosítás hiányában nem tudta kiheverni a gazdaság.


Szakképzési fellegvár a ménesbirtokból

A ménesbirtok újraalapításával kapcsolatban Lázár János elmondta: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a lótenyésztés és más haszonállatok tenyésztése mellett a növénytermesztést, a gépesítési és öntözési technológiákat, valamint az erdő- és vadgazdálkodást középpontba állító mintagazdaság lesz, amely hazai és nemzetközi tudományos és kutatóintézetekkel együttműködve a szakképzésnek, a felnőttképzésnek és az egyetemi gyakorlati képzéseknek az egyik legszínvonalasabb magyarországi helyszíne lesz.


Hozzátette: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság elsősorban a hazai gazdatársadalom képzését szolgálja, de térségi oktatásszervező központként működik majd, így határon átívelő programokat kell kialakítani Erdéllyel és a Délvidékkel. "Ahhoz, hogy az újraalapított ménesbirtok sikeres szakmai-oktatási műhely mellett valóban új esélyt jelentsen Mezőhegyesnek, a település szakképzési rendszerét, valamint a turisztikai kínálatát is a ménesbirtok profiljához kell igazítanunk."

Lázár János közölte: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság fenntartja és fejleszti azt az évszázados hagyományokra tekintő értéket, amit a ménesbirtok a hazai és nemzetközi lótenyésztésben képvisel, valamint a piacgazdasági hatásoktól mentesen, állami háttérrel, stabilan és kiszámítható módon garantálja az agrárcégnél dolgozó munkavállalók hosszú távú foglalkoztatását.

A kormány a múlt héten határozatban jelölte ki a mintagazdaságokat, köztük - állami tulajdonú mintagazdaságként - a mezőhegyesit.