Terézváros: csak eleget tettek az ellenzék kérésének

Forrás: Google

-

A testület március 15. reggel nyolc órai összehívása jogszerű volt, az ellenzék szándéka pedig "mérhetetlenül komolytalan" - válaszolta megkeresésünkre a Terézvárosi Önkormányzat Sajtóosztálya, miután tegnap ellenzéki képviselők jelezték, hogy lehetetlen időpontban hívta össze a polgármester a képviselő-testületet a 2014-es választási csalás kitárgyalására.


Még tegnap írtunk arról, hogy négy ellenzéki képviselő rendkívüli testületi ülést kezdeményezett a testület feloszlatásáról a Terézvárosban történt 2014-es választási csalás miatt. Ugyanis a múlt héten kiderült, a VI. kerületben úgy tudott indulni Schmuck Andor azóta megszűnt pártja, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja (Szocdemek), hogy hamis aláírásokat tartalmaztak aláírásgyűjtő íveik. A Fidesz íveiről másolhatták az adatokat.

A négy ellenzéki képviselő kezdeményezésére tíz napon belül kötelező összehívni a testületi ülést. A kerület vezetése össze is hívta, hétfőn este fél 9-kor hirdették meg másnap, azaz március 15-én reggel 8 órára, e-mailben"– írta tegnapi közleményében az LMP helyi képviselője, Heltai László.

Az ülésen mindössze három képviselő vett részt, Heltai és két fideszes kollégája. Az ülés így határozatképtelen volt, a testület feloszlatásáról szóló javaslatot nem tudták tárgyalni.


De hát pont a kérésük teljesült


Ma a Vs.hu megkeresésére válaszolt a Terézvárosi Önkormányzat.

Szerintük a jogszabályoknak megfelelően jártak el, ugyanis a képviselő-testület sürgősséggel történő összehívását tíz napon belül kell megtenni, de a március 15-ike miatti hosszú hétvége előtti és utáni napok programjai és tennivalói nem tették lehetővé az összehívást más napon, kizárólag március 15-én. A nemzeti ünnepi reggeli nyolc órás időpont azért is tűnt a polgármester, Hassay Zsófia szerint alkalmasnak, mert "a hosszú hétvége utolsó napján a képviselők nagy többsége tudhatóan Budapesten tartózkodott és a kora reggelre kitűzött rendkívüli képviselő-testületi ülés lehetővé tette számukra, hogy később a nap folyamán részt vegyenek az ünnepségeken" - írják válaszukban. Így szerintük az ülés összehívása a szabályoknak megfelelően történt.

"Különös, ha a sürgősséggel rendkívüli ülést kezdeményezők meglepődnek azon, ha kérésük teljesül" - írják.


"Mérhetetlenül komolytalan a kérés"

De nemcsak emiatt választotta Hassay Zsófia polgármester a furcsának tűnő időpontot. Azt írják, hogy arra is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a 2014-es önkormányzati választás eredményeinek ismeretében, "a marginális támogatottságú - nem mellékesen baloldali - szociáldemokrata párt esetleges választási visszaélése miatt milyen mérhetetlenül komolytalan a kérés", hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát.

A Fidesz a szóban forgó választáson a kerület 10 egyéni körzetéből 9-ben fölényes győzelmet aratott, a baloldal minimális – 5 szavazatnyi - többséget egyetlen egyéni választási kerületben ért el. Választási szövetségeseivel a veszteseket támogató kompenzációs listán három, az LMP és Jobbik pedig egy-egy listás mandátumot szerzett.

Fontos megjegyezni, hogy a legfőbb ügyész a levelében csak arról tett említést, hogy az esetleges visszaélés a szociáldemokratákhoz köthető, a Fidesz aláírásgyűjtőivel kapcsolatban semmiféle terhelő adat nem merült fel.

Terézváros a közleményét a szokásos szocialistázással zárja, vagyis hogy szerintük az egész ügy célja nem más, hogy a politikai botránykeltés, miközben a képviselő testület feladata a kerület fejlesztése, lakói helyzetének javítása.

A mai napon, szerdán a szocialisták ismételten beadványban kérték a rendkívüli ülés összehívását, ám a dokumentumot a kezdeményezéshez szükséges képviselők számánál kevesebben írták alá - zárják.