Terelőállomások felállításával kezdte Ausztria a kerítésépítést

Fotó: AFP / RENE GOMOLJ

-

A spielfeldi határátkelőhöz tervezett kerítés előkészítő munkálatai kezdődtek meg szombaton. A 3,7 kilométer hosszú kerítés várhatóan még az idén elkészül.


Az Ausztria déli határán lévő Spielfeldnél elkezdték a terelőállomások felállítását, és a fák ágainak lenyesegetését. A hadsereg által biztosított markológépekkel és motoros fűrészekkel dolgoznak.

A jövő héten kezdik a határátkelő teljes átalakítását. A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják, majd családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

A spielfeldi átkelőnél lévő A9-es autópálya két kilométeres szakaszán vasárnaptól megszűnik az autópályamatrica-kötelezettség, a helyi gazdasági élet megkönnyítésére. A tehergépjárművekre kirótt útdíj azonban továbbra is érvényben lesz.

Ausztriába egyébként egyre kevesebb menedékkérő érkezik. Míg a korábbi hetekben naponta akár 6-8 ezer menekült is átlépte a határt, az utóbbi napokban csak pár ezren jöttek. Spielfeldnél több mint 1500-an érkeztek szombaton éjszaka.