Térdig a tehéntrágyában – így indult a paraszt Való Világ

Forrás: rtl.hu

-

Elkezdődött az RTL Klub új valóságshow-ja, A Farm, ahol vélhetően kevesebb idő jut majd a faszhelikopterezésre, mivel a kiválasztott 14 szereplőnek a nap nagy részében egy tanyán kell gazdálkodnia. Az első epizódban azért nem vitték túlzásba a munkát: egy kis szarban turkálás után rögtön jött a lerészegedés. Túl vagyunk az első pucérkodáson, és már alakul az első „szerelem” is.


Az RTL Klub új valóságshow-jában tizennégy embert kiköltöztetnek egy tanyára, ahol se központi fűtés, se villany, se vezetékes víz nincsen. A szereplők feladata lesz, hogy tíz héten keresztül, a világtól elzárva önfenntartó életet éljenek, ami azt jelenti, hogy egy idő után elfogy például az előre felhalmozott étel, és nekik kell azt előállítani, megtermelni. A 24.hu korábbi terepbejárása szerint a szlovéniai farmon – ahol egyébként a szlovén és a horvát Farm is játszódott – vajat köpülni és búzát őrölni is kell majd. Az első ránézésre feltűnően takaros tanyán mindenért meg kell dolgozni: a Való Világgal ellentétben sem a cigi, sem az alkohol nem tartozik a lakóépület alapfelszereltségéhez, hanem különböző feladatok teljesítésével lehet élvezeti cikkekhez hozzájutni. A tanyalakók sorsa annyiban viszont hasonlóan alakul a villalakókéhoz, hogy ugyanúgy lesz hetente kiválasztás, kihívás és párbaj is, a végén pedig valaki hazavihet húszmillió forintot. Hetente választanak majd új gazdát, aki nemcsak védettséget élvez, de munkát sem kell végeznie, sőt ő osztja el a ház körüli feladatokat a többiek között.


A Farm annyiban lehet csábítóbb a sokat látott Való Világ-szériánál, hogy itt nem fognak álló nap a kanapén punnyadni a szereplők, és nem feltétlenül az lesz a nagy truváj, ha valaki rotorszerűen meg tudja hajtani a saját farkát. Itt a botoxkezelésekre járó „pesti ficsúrnak” is fát kell aprítania, és esetleg ugyanabban a vízben, ugyanabban a lavórban kell megmosdania, mint az előtte lévő 13 embernek. A tanyasi életre egy tapasztaltnak mondott férfi, Szilveszter gazda fogja a játékosokat megtanítani, tehát nem saját kútfőből kell majd kitalálniuk, hogy miként kell sajtot préselni vagy kecskét fejni. A műsor házigazdái Fördős Zé gasztroblogger és a Való Világ 4, valamint az Éjjel-Nappal Budapest egykori szereplője, Nádai Anikó.


A farmlakók


A Farm meglovagolja a városi emberre időnként rátörő elvágyódást, hogy jó lenne lehúzni vidékre, szerszámot ragadni, teremteni, alkotni valamit távol a 4G-s lefedettségtől, oxigénre cserélni a letüdőzött szmogot. Ennek megfelelően a hétfői első epizód egy tévés természetfilmet meghazudtoló bevezetővel indult: Fördős Zé narrációjában bemutatta az évtizedek során feledésbe merült, de ükanyáink által még jól ismert idilli vidéki életet, szembeállítva a városi abnormalitással.


Az összeválogatott társaságban mindenkit a bizonyítási kényszer hajt (persze, a mesés húszmilliós főnyereményen kívül), hogy megállják helyüket a nomád viszonyok között. Ugyanakkor a csapat összetétele csak mérsékelten lett vegyes. Az egy dolog, hogy jó lenne már ott tartani, hogy egy kisebbségi csoport képviselőjét is bejuttatják a játékosok közé, de olyan karakterből is kevés van, akinek esetleg őszinte célja lenne a radikális életmódváltással. A műsornak valódi tétje maximum a 19 évesen és terhesen bekerült Tina és az apjától teljesen elidegenedett Dia számára lehet: utóbbit gyakorlatilag száműzték a családjából, az apja semmirekellőnek tartja, így joggal akarja bebizonyítani, hogy el tud igazgatni egy saját gazdaságot is. A többi szereplő közepesen hangzatos célokkal került be, így a nézők szimpátiáját is nehezebben nyerhetik el: a nyugdíjazott tűzoltó azt mutatná meg, hogy nyugalmazottként sem unalmas az élete, a többgyerekes anya pedig nem akarja beérni azzal, hogy egy háztartási alkalmazottként tekintenek rá.

Egyedül az életkor tekintetében lett sokszínűbb a csapat a Való Világ-os felállásokhoz képest: többen negyven körül vannak, és míg a játékosok legfiatalabb tagja 19 éves, addig a legidősebb szereplő egy ötven éves testépítő férfi, egy ex chippendale.Az első rész megnézése után két dolog miatt is aggódunk egy picit. Egyrészt nagyon bízunk abban, hogy a műsorban – a századfordulós körülményekhez igazodva – nem fognak addig redukálódni a nemi szerepek, amíg a nők dalolászva, rakott szoknyában (az említett 24.hu-s cikk ezzel is riogat) sulykolják és szapulják majd a ruhát a fakádban, míg a férfiak felrotálják a földet, és őrzik a tüzet a pörkölt alatt. Vannak erre mutató jelek, hiszen nem véletlenül válogattak be egy favágót, vagy a sorozat egyébként legszórakoztatóbbnak ígérkező figuráját, az alfahím építőmunkás Attilát. Ő már az első epizódban törekedett dominanciájának megerősítésére, és kioktatta a nyegle modellfiút, hogyan is kell baltával kettécsapni egy farönköt.


A másik félelmünk, hogy hiába a beharangozott rengeteg tennivaló a tanyán, az első epizódban mégiscsak a Való Világból megszokott, már unalmas fordulatokat láthattuk. Annyi volt csupán az eltérés, hogy első kihívásként térdig kellett gázolni a tehénszarban, és könyékig kellett turkálni benne egy kulcs után kutatva. Viszonylag mindenki könnyen vette ezt az akadályt, sőt pozitív hozadéka is lett a feladatnak: a pottyantós budin már nem akadt ki senki.

A nap viszont aztán a semmi meglepetést nem hozó, klasszikus forgatókönyv szerint alakult. A vidéki élet rusztikus örömeitől mámoros állapotban, az eszem-iszom után estére szépen mindenki berúgott, Attiláról pedig már az első részben lekerült a ruha, igaz a kora esti adásban még kitakarták a lényeget. Sajnos azzal sem várattak meg minket, hogy kiderüljön, ki lesz a farmlakók bonvivánja: az adás végére a legellenszenvesebb tagnak, Daninak sikerült becserkésznie a szempillaspirál nélkül is jól mutató Laurát.