Térden állva: ugrott a kínai Samsung-vásárlók bizalma

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Miután szó szerint felrobbant a Samsung miatt a mobilpiac, a világcég vezetői még a kínai kultúrát is félreértették, amikor térde borulva akartak bocsánatot kérni.


A dél-koreai gyártó menteni akarja az egyik legnagyobb, azaz a kínai piacát a felrobbanó Note 7 után. A vezetőik térdre borulva kértek bocsánatot és köszönték meg a maradék támogatást, ám a vásárlókat ez csak még jobban felhergelte. A világcégnek nem sikerült helyesen dekódolnia a kínai kultúra ősi szokásait – írja a Privátbankár.

Október 29-én 20 kínai és koreai vezető egy eseményen borult térdre a kereskedelmi partnerek előtt, hogy hálálkodjanak azért, mert kitartanak a gyártó mellett. Ez azonban a legnagyobb sértés volt – legalábbis a kínai közösségi oldalon, a Weibon lévő reakciókból ítélve.

Ahogy a Quartz is írja, Kínában csak a legszélsőségesebb esetekben ereszkednek térdre az emberek, ami a feudalizmusból maradt a modern generációkra: meghajolnak a szülők, a halottak, a mártír hősök és az istenek előtt áldásért, leborulnak az életükért, de nem akkor, amikor egy cég elbaltáz valamit.

Ráadásul a kínai vásárlók szerint nem is a kínai ügyvezetők voltak felelősök a robbanós telefon bukása miatt, hanem a koreaiak.

A Note 7 szégyenteljes bukása 2,3 milliárd dolláros veszteséget okozott a Samsungnak. A készülékeket világszerte visszahívták és cserélték, aztán a második körben is hibás készülékeket adtak ki. Ekkor a Samsung teljesen leállt a forgalmazással, és arra kért mindenkit, hogy kapcsolják ki és ne használják a telefont.